Взривиха се складове за боеприпаси край Лозенец, трима изчезнали и 18 ранени
Взривиха се складове за боеприпаси край Лозенец, трима изчезнали и 18 ранени / снимки: БГНЕС
Кметът на община Стралджа Митко Андонов в следобедния блок на Дарик
54111
Кметът на община Стралджа Митко Андонов в следобедния блок на Дарик
Десислав Делев
Експлозии в склад за боеприпаси край село Лозенец, има ранени
Кметът на община Стралджа Митко Андонов за изчезналите
Областният управител на Ямбол Димитър Иванов
  • Кметът на община Стралджа Митко Андонов в следобедния блок на Дарик
  • Десислав Делев
  • Експлозии в склад за боеприпаси край село Лозенец, има ранени
  • Кметът на община Стралджа Митко Андонов за изчезналите
  • Областният управител на Ямбол Димитър Иванов

Силна експлозия избухна около 14.40 часа във вторник в склад за обезвреждане на боеприпаси между Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични. Пострадаха 18 души, част от които са настанени за лечение в различни здравни заведения. Трима души, работещи в складовете, са в неизвестност. До момента няма данни за загинали хора. Осигурена е трикилометрова зона за безопасност. Евакуирано е село Горно Александрово и част от село Лозенец. В склада продължават да се взривяват боеприпаси и взривни материали.

21 са били работниците в склада край село Лозенец, плюс още четирима служители на охраната, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който беше на мястото на инцидента.

Според областния управител на Ямбол Димитър Иванов взривовете са вследствие на техническа грешка по време на работа.

ИЗЧЕЗНАЛИТЕ

Шест часа след първия взрив в складовата база за боеприпаси край Лозенец стана ясно, че трима души са в неизвестност. Установена е самоличността им и са уведомени техните близки, обясни стралджанският кмет Митко Андонов.

Те са били в най-опасния цех, който всъщност е избухнал.

След първия оглед на специализираните екипи в склада, където избухна взривът, приключил около 22 часа, тримата работници не бяха открити, съобщи за Дарик областният управител на Ямбол Димитър Иванов. По думите му мястото на инцидента ще бъде наблюдавано 24 часа.

На въпрос защо шест часа след инцидента тримата работници са обявени за издирване, Иванов отговори, че това трябва да кажат собствениците на фирмата. „Надеждата умира последна, ще продължаваме да търсим хората", коментира той.

Министърът на вътрешните работи е наредил търсенето да бъде прекратено за през нощта и да продължи рано сутринта.

РАНЕНИТЕ

Общо 18 души са пострадали, като част от тях са настанени в здравни заведения, съобщи вътрешният министър.

Според говорителя на ямболската полиция Татяна Павлова 13 от работещите в склада са преминали през спешния център в Стралджа. Най-малко шестима са настанени в болница „Св. Панталеймон" в Ямбол. Мъжете са настанени в спешното отделение с различни травми и към момента никой от тях не е с опасност за живота. Двама от пострадалите са в ортопедичното отделение, един е настанен в хирургичното отделение с черепно-мозъчна травма, съобщи заместник-директорът на лечебното заведение д-р Кръстина Минева. Един от пациентите в ямболската болница е с нараняване на тъпанчето от взривната вълна и е настанен в Отделението „Уши, нос, гърло". Друг пък е с наранявания на предмишницата на лявата му ръка. Останалите са с по-леки травми, а един от мъжете е бил с леки повърхностни рани и е напуснал болницата по собствено желание.

42-годишен мъж от Бургас, пострадал при пожара в склада, е приет в МБАЛ „Д-р Ив. Селимински" в Сливен в 18.30 ч., съобщиха от болницата. Мъжът е с гръдна травма и травма на лявата ръка, стабилен е и в съзнание.

Четири екипа от специалисти бяха изпратени на мястото на инцидента, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От Института "Пирогов" са осигурени три екипа от травматолози, реаниматори и специалисти по изгаряния. Четвъртият екип е от реаниматори от Центърът за спешна медицинска помощ - София. Лекарските екипи са на разположение на пострадалите и са в готовност да им окажат на място високоспециализирана медицинска помощ.

Лекарски екип, изпратен от ВМА - с двама хирурзи, един травматолог, реаниматор и медицинска сестра, бе изпратен в ямболската болница.

ЕВАКУИРАНИТЕ

Жителите на село Горно Александрово бяха евакуирани, след като снаряд падна и се взриви в двор в селото. Хората са настанени в училището и читалището в село Блатец. За децата, болните и възрастните хора общината осигурява медицинско лице и медикаменти.

Горно Александрово се намира на 3 километра от запалилия се склад за боеприпаси край Лозенец. В селото живеят над 630 души. Половината от жителите на Горно Александрово са го напуснали със собствените си автомобили, останалите са настанени в училището на село Блатец, каза за Дарик кметът на Сливен Кольо Милев. „Осигуряваме хората с надуваеми дюшеци от „Гражданска защита". Надявам се Българският червен кръст да осигурят напитки и храна. Ще пренощуват там. Полицията е осигурила охраната на населеното място, за да няма кражби или други нарушения. Всичко е под контрол", обобщи той, като успокои, че няма паника сред населението.

Община Стралджа осигури автобуси за желаещи да се евакуират от село Лозенец. Отворено бе СОУ „П. Яворов" в Стралджа, за децата на селото пък бе отворена детската градина в общинския център. На възможността да се евакуират се отзоваха не много хора, съобщиха от общината. Хората не искали да напускат домовете си и да оставят животните си.

Водата и в Лозенец, и в Стралджа е чиста и не е спирала, помпената станция работи.

РИОКОЗ - Стара Загора и Регионалната здравна инспекция в Ямбол вземат проби от водата и въздуха. Към монетна няма отклонение на нормите, каза областният управител Димитър Иванов пред Дарик.

СКЛАДОВЕТЕ

Складовете се намират между пътен възел "Петолъчката" и село Лозенец, на около 3 километра от селото. Десислав Делев е собственик на фирма "Берета Трейдинг", която стопанисва склада за обезвреждане на боеприпаси.

Няма никаква опасност за хората, заяви Делев. По думите му в склада никога не е имало и в момента няма отровни вещества. Това са стандартни конвенционални боеприпаси, подчерта той. Основната ни грижа е да няма жертви, посочи той.

По думите на министър Аню Ангелов в момента все още няма точни данни за това какво количество и видове боеприпаси е имало в складовете.

Първите взривове се чуха около 14.40 часа - един голям и няколко по-малки.

Все още не е ясно какви щети са нанесли взривовете. За изпочупени стъкла на заведения на Пътен възел „Петолъчката" съобщиха очевидци. Към момента обаче няма официална информация за пострадали жилищни сгради. Ако има такива, е редно фирмата собственик на складовете да поема своята отговорност и да поеме обезщетяването на хората, коментира областният управител на Ямбол.

Димът от пожара се виждаше на километри от склада. Въпреки силния дъжд, който заваля в района на складовете и загаси пожара около тях, взривовете продължават. Към 22.30 часа взривовете вече бяха по-нарядко, каза Димитър Иванов.

Проведено бе заседание на кризисния щаб с представители на областните управи, специализираните служби и местната власт. Освен Ангелов и Цветанов, на мястото на инцидента бяха и кметът на община Стралджа Митко Андонов и областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Заради взривовете е отцепена част от пътя І-6 Сливен - Бургас. Поради взривове движението около пътния възел е отклонено през Стралджа. Екипи на Пътна полиция обезпечават обходните маршрути: от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец; от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница. Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Във връзка с инцидента в Окръжната прокуратура в Сливен е образувано досъдебно производство.