Възможни са нови обвинения за смъртта на Яна Кръстева
Възможни са нови обвинения за смъртта на Яна Кръстева / Sofia Photo Agency, архив
Възможни са нови обвинения за смъртта на Яна Кръстева
47515
Възможни са нови обвинения за смъртта на Яна Кръстева
  • Възможни са нови обвинения за смъртта на Яна Кръстева

Не е изключено по делото за убийството на Яна Кръстева да бъдат повдигнати и други обвинения. Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска. От думите й стана ясно, че следите за престъплението са разнопосочни, а на мястото на убийството е бил открит биологичен материал от повече от двама души, различни от жертвата. Към момента единственият обвиняем по делото е Пламен Трифонов, който беше освободен от съда с мярка за неотклонение „подписка" на 24 ноември.

Обвинението срещу Пламен Трифонов, за убийството на Яна Кръстева, били повдигнати с представата, че към момента събраните доказателства са достатъчни. Четири месеца по-късно обаче, разнопосочните следи подкрепят други версии за престъплението, обясни говорителят на Софийска градска прокуратура: „На мястото на извършеното престъпление са намерени веществени доказателства, които освен обвиняемия, свързват още няколко лица".

Стана ясно, че прокуратурата е разпитала в събота вечерта и таксиметровия шофьор Георги Петров, който след освобождаването на единствения обвиняем по делото Пламен Трифонов, заяви, че го е видял в ранните сутрешни часове след смъртта на Яна. Достоверността на показанията му се проверява, обясни Маргарита Немска: „На нас също ни прави впечатление, че този свидетел се появява едва сега и след гледане на мярката в Апелативния съд. Това няма да го забравим и няма да го подминем".

Наблюдаващият прокурор по делото Стефан Рачев съобщи, че до момента са разпитани над 30 свидетели и са назначени над 10 експертизи. Според ДНК експертизата не са открити никакви следи от обвиняемия Пламен Трифонов на местопрестъплението или по тялото на убитата Яна Кръстева, а само на свидетеля по делото Николай Русинов.

Яна бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след рок концерта на стадион "Българска армия" предната нощ.