/ БГНЕС
Имах абсолютно достоверна информация за решението на Министерския съвет, че ще бъде предложено на Народното събрание да бъде внесено. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев след заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите във връзка с предложението за отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

"Все пак, нека всички сме наясно кой е върховният орган в тази държава – това е Народното събрание, след това е Министерският съвет“, каза още Вътев.

Вътев обясни, че той представлява правителството, а позицията на министерството, което той управлява, съвпада с позицията на кабинета. По думите му неговата роля е да защити интересите както на производителите, така и на преработвателите.

Василев: Забраната на вноса на украинско зърно е нанесло щети за 146 млн. лева на хазната

"Аз съм тук в качеството на министър, не в лично. Министерството на земеделието е част от Министерския съвет, т.е. министърът е част. Нашият поглед е доста едностранен – единствено и само от гледна точка на земеделските производители, но ние имаме преработватели. Трябва да защитим и двете страни.

От друга страна, има анализи от Министерството на икономиката, анализи на Министерството на финансите. Когато цялата тази компилация от цялата тази сложна информация бъде анализирана, решенията започва да изглежда по друг начин и на мен не ми остава нищо друго освен да се подчиня“, каза още той.

Той отрече да е липсвал анализ за това какви биха били икономическите последици от падането на забраната.

Запитан дали е готов да си подаде оставката, Вътев отговори, че ако премиерът му я поиска, той ще си я подаде и бе категоричен, че не се притеснява от това.
Агенция "Фокус"