Ако забраната се удължи до края на годината, хазната ще губи по около 40 млн. лева всеки месец
Наложената от служебния кабинет забрана за внос на зърно от Украйна е нанесло щети на бюджета за над 146 млн. лева, както е и довела до по-високи цени на фуражите, хляба, олиото и млечните продукти. Такова мнение изрази министърът на финансите Асен Василев на брифинг относно падането на удължаването на забраната на внос на украинско зърно след 15 септември.

"Приходите от производство на зърнени култури миналата година са над 9 млрд. лева. Печалбата в този сектор е над 2 млрд. и 900 млн. лева. Това при разрешен внос на украинско зърно миналата година. За сравнение, през 2021 г., приходите са над 7 млрд. 965 млн.  лева, а печалбата 1 млрд. и 700 млн. лева", заяви финансовият министър на брифинг.

"Секторът е ползвател на субсидия по повод освобождаването на горивата от акциз, 100 млн. невнесен акциз. Субсидията, които дава държавата, за 2022 е 1, 96 млрд. лева, от които 1 млрд. и 100 милиона са от държавния бюджет", заяви още министърът.

Денков: Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на храните

По думите му, забраната на внос на украинско зърно, искано от служебния кабинет миналата година, е нанесло щети на държавната хазна за общо 146 млн. лева от невнесено ДДС.

"До края на годината, ако се продължи тази забрана, щетите да са за около 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накрая българският народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо олио, по-скъпи фуражи, а оттам и по-високи цени за мляко и млечни продукти, за да защити един сектор, който е декларирал печалба от 2 млрд. и половина за изминалата година", коменитира още финансовият министър.

Той изрази мнение, че разумната политика оттук насетне е да има целеви помощ за производителите, които наистина биха били ощетени, но да се освободи вноса, така, както е бил освободен миналата година, за да има приходи в хазната и да има по-евтини храни.

По-късно премиерът Николай Денков заяви готовност за среща със зърнопроизводители, които наистина имат проблеми. "Числата идват от официални източници и са точни. В този сектор има големи печалби. Въпросът е кои са тези групи от зърнопроизводители, които са пострадали, например тези, пострадали от наводненията и специфичните климатични условия тази година", заяви той.

Производителите на олио приветстваха отпадането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Той изрази мнение, че земеделският министър Кирил Вътев се намира в сложна ситуация, тъй като в срещите си със зърнопроизводители и производители на олио се е намирал в конфликтна ситуация, тъй като позициите им коренно се различават - зърнопроизводителите са против вдигането на забраната, докато производителите на олио дадоха положително становище.