На места у нас тарифата за медицинска бележка за ученик достига до 57 лева, въпреки че здравеопазването за деца до 18-годишна възраст в България е безплатно и личните лекари не трябва да събират потребителска такса. Родители сигнализират, че лични медици искат от тях по 10, 20 или 30 лева за извинителна бележка.   

Д-р Георги Миндов, който е общопрактикуващ лекар в София обясни, че въпросната такса от 57 лева е официално регистрирана в лечебно заведение в София. Темата коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Лечебните заведения са търговци и могат да определят цени и на медицинските, и на административните услуги. Тези цени обаче трябва да са поставени на видно за пациента място“, каза Петрова.
 

Тя обясни, че цената на бележката може да бъде обвързана с медицинската услуга. Това се отнасяло и за медицинските удостоверения.

Издаването на медицинска бележка  е документ, който не влиза в договора на НЗОК с лекарите. Всеки лекар и всяко ДКЦ са отделни търговски дружества, а това не е в пакета здравни услуги. Това коментира доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в болница "Лозенец".

Според нея, за да бъде ясно регламентирано трябва, издаването на бележка да се включи в новия рамков договор. БЛС, НЗОК и министерството да вземат решение, че това е медицински труд и да го вкарат в пакета от дейности.

Узунова добави, че родителите трябва да имат по-дълъг период, в който да освобождават децата сами от училище. В момента са разрешени само три дни.
NOVA