Външно министерство изрази съжаление от резултатите в Ирландия
Външно министерство изрази съжаление от резултатите в Ирландия / снимкa: Sofia Photo Agency

Изразяваме съжаление за резултата от проведения в Ирландия референдум за ратификацията на Договора от Лисабон. Този резултат ни ангажира да работим с още по-голямо усърдие за приближаване на Съюза и неговите институции до европейските граждани. Убедени сме, че Лисабонският договор създава необходимите предпоставки, за да може Съюза да отговори на обществените очаквания. Това се казва в изявление на говорителя на външното министерство Димитър Цанчев, разпространено от Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на външното министерство.

До този момент, България последователно отстоява тезата, че своевременното влизане в сила на Договора от Лисабон ще допринесе за по-ефективното, по-прозрачно и демократично функциониране на Съюза и ще укрепи ролята му в международен план.

След постигането на окончателно съгласие по текста на Договора и неговото подписване на 13 декември 2007 г. България работи активно за приключване на процедурата по ратификация. На 21 март Народното събрание ратифицира Договора от Лисабон с голямо мнозинство. По този начин ние се присъединихме към първата група държави-членки (България е шеста по ред), ратифицирали новия европейски договор. България подходи с необходимата отговорност и по отношение на подготовката за бъдещото прилагане на Договора, се казва още в изявлението.

Фактът, че голямата част от гражданите на ЕС вече изразиха ясно и недвусмислено подкрепата си за Договора от Лисабон чрез ратификацията му от страна на 18 държави-членки, не може да бъде пренебрегнат. Убедени сме в необходимостта процесът на реформа на ЕС да се осъществи пълноценно и в този смисъл ще подкрепяме конструктивните и отговорни към бъдещето на Съюза усилия за успешно приключване на процеса на ратификация на Договора от Лисабон в останалите страни-членки, пише още в текста.

Ирландските избиратели отхвърлиха Лисабонския договор за реформа на Европейския съюз, след като 53,4 на сто гласуваха против него, а 46,6 на сто го подкрепиха, показаха официалните резултати, публикувани тази вечер. Според окончателните резултати от 43 избирателни окръга 862 415 души са гласували с "не", докато 752 451 са гласували "да". Избирателната активност бе 53,1 на сто от електората.