Връщането на делото „Белнейски” на по-долна инстанция не би довело до обрат
Връщането на делото „Белнейски” на по-долна инстанция не би довело до обрат / Sofia Photo Agency
Връщането на делото „Белнейски” на по-долна инстанция не би довело до обрат
58779
Връщането на делото „Белнейски” на по-долна инстанция не би довело до обрат
  • Връщането на делото „Белнейски” на по-долна инстанция не би довело до обрат

Следователят по случая „Белнейски" Веселин Мартински смята, че връщането на делото на по-долна инстанция няма да доведе до обрат. Той е категоричен, че Лазар Колев е единственият убиец на сестрите Росица и Христина. В интервю за Дарик Мартински заяви, че няма съществени пропуски в събирането на доказателства, какъвто е един от мотивите на върховните магистрати. Шест години след жестокото убийство на момичетата Мартински е категоричен, че това престъпление е „инцидентно".

Следовател Мартински определи поведението на Фани Белнейска като неестествено. Майката на Росица и Христина на заседанието на заседанието на ВКС поиска делото да бъде върнато за преразглеждане от Пловдивския апелативен съд: „Това да си тежи на съвестта й. От морална гледна точка не е естествено като поведение на родител".

Веселин Мартински призна, че има някои пропуснати моменти в разследването: „В никакъв случай не бих казал, че е обрат в разследването. Просто има за върховния съд някои моменти". Дали това обаче, че ще се върнат в началния етап на разследването: „Не считам в никакъв случай. Мисля, че ние повече от това, което сме направили, не можем да направим".

Следовател Мартински е категоричен, че Лазар Колев сам е убил двете сестри и за това доказателствата са безспорни. Попитан дали само по показанията на ключовия свидетел Иширковеца Лазар Колев е бил задържан, той обясни: „В никакъв случай показанията на т. нар. Иширковец не са били мотив за повдигане на обвинение и задържането на Лазар Колев. Мотивите да повдигнем обвинението основно се базираха на намерения биологичен материал от Лазар по телата на момичетата".

В първото си интервю след старта на процеса по случая „Белнейски" миналата година Лазар Колев заяви, че Владимир Славов-Иширковеца е прокурорски свидетел, който лъже: „Той беше вкаран в килията, само той и аз. Аз съм му казал, че лежа невинен и ме гласят. Нека да изкарат записите. Те могат да ми нагласят записите, но ще стане много очебийно. Той е инструктиран от прокуратурата и следствието. Аз съм абсолютно невинен. Жертва съм на следствието и прокуратурата".

Обезобразените тела на Росица и Христина от Пазарджик бяха открити на 31 януари 2006 година в местността „Грамадите" от местен козар.

Цялото интервю с Веселин Мартински очаквайте в Денят на Дарик