Връх Половраг
Връх Половраг / DarikNews.bg Иван Лазаров
Ако сте прекарали напрегната работна седмица сред смога на София, ден в природата през уикенда ще ви се отрази добре. За щастие столицата ни е заобиколена от красиви планини, които предлагат прекрасни условия за туризъм с добре маркирани и поддържани маршрути. Един от тях екопътеката в Лозенската планина, водеща до връх Половрак, който привлича стотици туристи и зима, и лете.

Планинският въздух, красивите гледки отвисоко, приятната умора от разходката, както и необходимостта да изгорите калориите, натрупани около празничните трапези, са само част от причините да го изкачите.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

Със своите скромни 1182 метра, връх Половрак е трети по височина в Лозенската планина, която географски спада към Ихтиманската Средна гора. До горе има няколко маршрута, като най-предпочитан е този от село Лозен (Долни Лозен). Началото му започва от централата на БЧК, а до върха може да стигнете за около 2 часа, водейки се по червената маркировка.

„Едно от най-хубавите села в софийската околност“ - така писателят Стоян Чилингиров описва село Лозен, намиращо се в подножието на планината, между магистрала „Тракия“ и „Околовръстното шосе“ на София.

Името на върха се среща още като Полуврак, Полувраг и Половраг, а според изследователите има тракийски произход и означава „орлов поглед“ или „орлов взор“. Изкачвайки се до горе, човек наистина има чувството, че се е сдобил с такъв.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

Пътеката има и образователен елемент. Тя преминава през манастира „Свети Спас“, който е най-източната обител на възникналия през XIII век манастирски комплекс Мала Света гора. Плячкосан от османците през 1382 година, манастирът е възстановен през XVII век и приютява в себе си училище и калиграфска школа. След това манастирът е опожарен, но през 1821 година е издигнат наново от старите си основи. Тогава е изградена и сега съществуващата църква, чиито стенописи изографисал самият Никола Образописов, подпомаган от ученици от прочутата Самоковска школа.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

През Възраждането манастирът се превръща в средище на националноосвободителното движение, а легендите дори разказват, че в него е отсядал самият Апостол на свободата Васил Левски.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

До 1900-та годината Лозенската обител е мъжки манастир, но после се преобразува в девически.

Дворът му може да се окаже познат за любителите на българското кино, защото в него са снимани някои от сцените на култовия криминален сериал „Под прикритие“.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

Пътеката пък е осеяна с чешми, пейки за почивка и беседки, а красивата широколистна гора ще бъде прекрасен фон за всяка снимка.

Няколко метра под самия връх се намира Мемориалът на незнайния четник от Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Преданието разказва, че в горите под върха се е крил бунтовник, на когото овчарите от селото носили храна и дрехи. След предателство обаче той е заловен и убит. След Освобождението на гроба му е издигнат малък паметник и оформен парк.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

„Вместо кандила блещукат звездите на назнайно падналите български великани“, гласи надписът на паметника.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

И така, вече сте на самия връх, а от него се разкрива изключителна панорамна гледка към София и Софийското равно поле, Стара планина, Витоша, Плана, Рила, язовир „Искър“ и селата Лозен и Долни Пасарел.

Връх Половраг
DarikNews.bg Иван Лазаров

Каквато и да е личната ви причината да ходите в планината, помнете едно - тя ни дава много и не ни иска нищо в замяна, затова я пазете чиста!