/ iStock/Getty Images
През нощта ще преобладава ясно време, на отделни места с временни увеличения на облачността и краткотрайни валежи. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър. 

Утре в по-голямата част от страната денят ще започне с предимно слънчево време. По-значителна ще е облачността на места над Северна България и там ще превалява дъжд. Около и след обяд, главно над Западна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, в отделни райони има условия за значителни количества и градушки. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София около 25°. 

За 8 юли е обявен жълт код за локални интензивни валежи и гръмотевици на места в 5 области в Западна България. Предупредителният код е в сила за областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София-град и София област.

НИМХ

По Черноморието ще е предимно слънчево, над северното крайбрежие с временни увеличения на облачността и краткотрайни валежи. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 25°-28°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Времето през юли: От 13 до 39 градуса

В планините ще е предимно слънчево, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, главно в масивите от Западна България, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 11°.

През почивните дни на много места в страната ще има валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, значителни по количество, с гръмотевични бури. Вятърът ще е до умерен, по Черноморието до силен от север-северозапад. Максималните температури ще са от около 20° в западните до 29°-30° в източните райони, където валежите ще са по-слаби и на по-малко места.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА/НИМХ