Военният министър ще поздрави контингентите ни зад граница
Военният министър ще поздрави контингентите ни зад граница / снимкa: Sofia Photo Agency

Видео и телефонна връзка с контингентите ни зад граница ще проведат министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков.

Двамата ще се информират за ситуацията в зоните за сигурност на нашите мисии и ще поздравят военослужещите по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във връзка с празника президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов ще връчи следобед пагоните на произведени в генералски чин офицери.

Освен връзката с контингентите и връчването на генералски пагони през целия ден ще има различни мероприятия в страната за честване на военния празник. Духови военни оркестри ще свирят пред народния театър "Иван Вазов" и пред НДК в столицата, както и в градовете Варна, Плевен, Пловдив, Сливен, Карлово, Стара Загора и Велико Търново. В 17 ч в столичния храм "Св. Георги Победоносец" ще се отслужи молебен за здравето на българското воинство и за успехи на Българската армия.

От 19 ч. в зала № 1 на Националния дворец на културата ще започне празничен концерт, а в 20.30 ч. пред НДК ще се състои спектакълът „Искри" на Националната гвардейска част. За 21 ч. в градовете София, Варна, Пловдив и Сливен са предвидени празнични илюминации. В връзка с подготовката на техниката за участие в утрешния парад на пл. "Александър Първи" от 14 ч до 22 ч днес са забранени престоят и паркирането на паркинга на НДК при вход А 5, по бул. „Витоша" между булевардите „Пенчо Славейков" и „Патриарх Евтимий" от страната на НДК и по ул. „Фритьоф Нансен" между булевардите „Патриарх Евтимий" и „Васил Левски" от страната на НДК.