/ ВМРО
Воеводите изразиха задоволство, че депутатите приеха предложенията им в Закона за социалните услуги
Парламентът прие промените в Закона за социалните услуги, предложени от ВМРО..

С промените се премахва ролята на НПО при извеждането на деца от семейството, въвежда се бърз съдебен контрол при отнемане на дете, а не просто административно решение. НПО-тaта няма да бъдат на „входа“ и „изхода“ на социалните услуги. 

Това са част от предложените от ВМРО и приети на първо четене от парламента днес изменения, които бяха направени в Закона за социалните услуги
.

Текстовете бяха изработени и вкарани от съпредседателя на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов и депутата от ВМРО и член на социалната комисия в НС Александър Сиди преди месец, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

От трибуната депутатите от ВМРО отстояха основните принципи, за които Организацията се бори години наред, а именно запазване на смисъла на семейството като основна единица на обществото, запазване на традиционните за българското общество ценности, пълна закрила на детето от страна на държавата, както и ограничаване намесата на неправителствените организации в обществения живот на страната.

Александър Сиди: Битката между институциите се води на гърба на народа

Не на това мнение се оказаха депутатите от ДПС, според които ЗСУ в първоначалния си вид е напълно приемлив. В общия хор на противниците на промените, които ние вкарахаме, се включиха и депутатите от БСП, въпреки липсата на аргументи.

Припомняме, че благодарение на Патриотите, влизането в сила на спорния ЗСУ беше отложено за 1 юли. Причината за отлагането бяха многохилядните протести на различни организации.

Мотивите на протестиращите ни дадоха повод да обърнем внимание, че при пореден силен граждански антагонизъм определено трябва да бъде насочено специално внимание към текстовете, които предизвикват притесненията в обществото.

По съвместна инициатива с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) бяха предвидени кръгли маси и обществено обсъждане на всички предложения от страна на неправителствения сектор и на парламентарно представените политически партии.

Тези събития обаче не се състояха поради извънредното положение, което беше наложено от световната пандемия от COVID-19. Ето защо дълго чаканите консенсусни решения не се случиха, но за сметка на това нашите експерти направиха работещи предложения, които могат да бъдат в полза на всички страни, които имаха притеснения по влизането в сила на закона.

Междувременно по инициатива на Искрен Веселинов и Александър Сиди, във връзка с фрагментираното законодателство в социалната сфера, беше извикана и изслушана от Народното събрание социалният министър Деница Сачева.

Александър Сиди: Ако има безплатни детски градини, децата в първи клас ще имат равен старт (ВИДЕО)

Отново по инициатива на депутатите от ВМРО парламентът прие решение, с което НС ангажира МТСП с конкретни срокове за анализ на законодателството и неговата кодификация. НС прие, че е нужно да се изработи Кодекс за социална подкрепа, с който да се сложи и край на социалния паразитизъм.

Ние от ВМРО категорично сме „за“ отмяна на ЗСУ. Но този закон трябва да работи с внесените промени до изготвянето на Кодекса.
 
Ето и основните принципи, които внедрихме в закона:

- В ЗСУ се регламентира мястото на НПО при социалните услуги и се премахва ролята им при извеждането на деца от семейството;
- Чрез предоставянето на социалните услуги се осъществява конституционно установената закрила на семейството, майчинството и децата, на възрастните хора и на лицата с физически и психически увреждания;
- Социалните услуги не са търговска дейност по смисъла на ТЗ;
- НПО няма да бъдат на „входа“ и „изхода“ на социалните услуги;
- Ще има бърз съдебен контрол при отнемане на дете, а не просто административно решение. Това за нас е справедлива мярка, която ще даде спокойствието на семействата;
- Досегашната Национална стратегия за закрила на детето ще се нарича Национална стратегия за закрила на детето и семейството, а Национална програма за закрила на детето – Национална програма за закрила на детето и семейството и др.