„Ако има безплатни детски градини, децата в 1 клас ще са еднакво подготвени, ще имат равен старт”. Това заяви в ефира на NOVA Александър Сиди, депутат от ВМРО, „Обединени патриоти”.

Днес стана ясно, че ВМРО предлага да отпадне таксата за детските градини за всички приети към момента деца. Идеята е била обсъдена на Коалиционен съвет.

„Всички знаем, че е нужно децата от 4-годишна възраст да посещават детска градина. Тук обаче се получи поредната сегрегация. Държавата ще отпуска средства за безплатни детски градини за онези хора, които така или иначе получават социални помощи. Ако всички сме задължени да водим децата си на детска градина, защо някои са привилегировани да ползват услугата безплатно?”, поясни Сиди.

Предложение: Безплатни детски градини за приетите деца и финансова помощ за неприетите

Той коментира и казуса с доброволните отряди. „Не сме решили проблема, но няма да напускаме коалицията. Отношенията ни с ГЕРБ са шарени още от началото. В крайна сметка доброволните отряди бяха заложени в програмата за управление. На последния коалиционен съвет решихме, че ще внесем отново предложението”, каза още депутатът.

Той коментира и искането на ВМРО за по-строг контрол на средствата на неправителствените организации. Поводът са поправките, които внесоха преди дни за финансирането на НПО-та и за ограничаване на правомощията на новия съвет за гражданското общество. От ВМРО искат всички НПО-та да декларират, ако получават над 1000 лева от финансиране от чужбина.

Сиди поясни, че неправителствен сектор трябва да има и трябва да развиват гражданското общество, но е проблем, когато той се държи като правителствено. Даде пример с Тома Белев който един път е по телевизиите като представител на НПО, на другия ден като общински съветник от София, а наред с това и член на партия.

"Типичен пример за лицемерието на неправителствения сектор", каза Сиди. Даде пример и с Българския хелзински комитет. По думите му част от НПО-та са с политически уклон и не работят за интересите на страната.

Новият съвет за гражданско общество към МС бил избран с процедура, а вицепремиерът Томислав Дончев щял да има само съвещателен глас в него. Съветът пък бил с правомощия като на държавна агенция.

"Как точно тези НПО-та ще разпределят близо 100 млн.лева", попита той.

 
NOVA