/ БГНЕС, архив
Войводите настояват за отмяна на Закона за социалните услуги
ВМРО настоява за отмяна на Закона за социалните услуги, който предизвика протести и брожения заради текстовете за отнемането на деца от семейството. Именно заради войводите действието на законопроекта бе отложено с няколко месеца.

От партията на Каракачанов внасят свой законопроект на първо време, докато управляващите направят всичко необходимо за обединяването на всички закони в социалната сфера в един социален кодекс. Това обявиха от партията на брифинг в Народното събрание.

"Абсурдно е в една държава да има толкова много закони, които регламентират само една сфера. Ние трябва да имаме единна политика, част от тях се администрират от различни администрации. В момента в България няма единна политика, която да проверява едно лице по колко закона и колко пъти е подпомогнато", отбеляза зам.-председателят на ОП и на ВМРО Искрен Веселинов. По думите му е необходим общ фокус на държавата в законодателството в тази област, защото и социалният паразитизъм избуява именно заради тази разхвърляна законодателна рамка. Ще поставим този въпрос пред коалиционните партньори на коалиционен съвет, заяви Веселинов.

Дотогава в спешен порядък от ВМРО внасят няколко важни промени в Закона за социалните услуги, за да има търпимост в обществото  ида се тушира напрежението. Предложенията на войводите представи депутатът Александър Сиди, а законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента в началото на новата седмица.

Законопроектът на ВМРО изчиства възможността за конфликт на интереси, когато едно и също НПО участва в мултидисциплинарния екип, който решава за отнемането на детето от семейството му и съответно поема грижата за него.

Другото уточнение, че социалните услуги нямат нищо общо с предоставяните по търговския закон. При извеждане на детето от семейството и издаването на заповедта от директора на "Социалното подпомагане" съдът да се произнася в 3-дневен срок, е друго предложение на ВМРО.