ВКС върна за ново разглеждане делото за убийството Бай Миле
ВКС върна за ново разглеждане делото за убийството Бай Миле / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле, един от босовете на бившата силова групировка СИК, за ново разглеждане от друг съдебен състав, съобщиха от съда.

Милчо Бонев - Бай Миле, охранителите му и бизнесмена Методи Маринков бяха застреляни на 30 юли 2004 г. от група маскирани като антимафиоти в ресторант-градина „Славия” в София. Делото за убийството тръгна две години по-късно - през 2006 г.

Върховният касационен съд, трето наказателно отделение, връща делото на Апелативния съд за ново разглеждане от друг състав, от стадия на съдебното заседание. Във решението ВКС дава указания на апелативните магистрати на кои въпроси трябва да се отговори, за да бъде изяснено делото.

И Софийският градски съд, и Апелативният съд произнесоха оправдателни присъди с мотива, че доказателствата са недостатъчни. Бяха оправдани оправдаха подсъдимите Георги Стефанов, Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишката и Анатоли Мънков-Плъха. Според ВКС „по изложените мотиви решението, като постановено при съществени процесуални нарушения и нарушение на материалния закон, следва да се отмени и делото върне за ново разглеждане”. Решението на ВКС е от петък, 19 юли, и не подлежи на обжалване.