Висока оценка на ЕС за екологията
Висока оценка на ЕС за екологията / netinfo

Еврокомисарят по околна среда Ставрос Димас оцени положително работата на България в изпълнение на европейските изисквания в областта на екологията и отново изрази своята увереност, че страната ни ще стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Димас заяви това пред министъра на околната среда Джевдет Чакъров. Двамата участват в започналия вчера във Финландия неформален съвет на екоминистрите на ЕС, съобщиха от МОСВ.

Министърът на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори във федералното правителство на Германия Зигмар Габриел отново потвърди, че ще направи работно посещение у нас през октомври. Тази визита е важна, предвид това, че Германия ще поеме председателството на ЕС на 1 януари 2007 година.

Желание да направят посещения в България пред Джевдет Чакъров изразиха и министрите на околната среда на Унгария и Испания. Темата на днешната дискусия на неформалния съвет е "Глобализация и околна среда". Като основно предизвикателство в търсенето на баланс между глобализиращата се икономика и опазването на околната среда беше посочена все по-нарастващата нужда от енергия. Подчертана беше необходимостта да се подобрява енергийната ефективност чрез разширяване на производството на енергия от възобновяеми източници.