Велизар Енчев призова Бинев да си подаде оставката - направили му „мечешка услуга
Велизар Енчев призова Бинев да си подаде оставката - направили му „мечешка услуга / снимка: БГНЕС, архив
Велизар Енчев призова Бинев да си подаде оставката - направили му „мечешка услуга"
76689
Велизар Енчев призова Бинев да си подаде оставката - направили му „мечешка услуга"
  • Велизар Енчев призова Бинев да си подаде оставката - направили му „мечешка услуга"

Депутатът Велизар Енчев, който напусна ПГ на Патриотичния фронт, обяви, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите. В интервю за Дарик Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по културата и медиите, защото с това назначение му направили „мечешка услуга".

Като подчерта, че политици трябва да бъдат зависими единствено от програмата на своята партия и от своите избиратели, Велизар Енчев напомни, че не е искал да бъде депутат и преди изборите, и след тях:

„Като че ли политическите партии станаха търговски дружества, а политиците и депутатите станаха търговци. Опитах се от самото начало на работата на парламента да и кажа да не правят това предателство към избирателите. Молих ги с аргументи".

Енчев заяви, че няма намерение да измества Валери Симеонов, като призна, че с хода си прави услуга на лидера на НФСБ:

„Едно от съображенията ми да напусна сега преди Конгреса е точно това - да успокоя паниката на Валери Симеонов, който се страхува на Конгреса да не издигнат моята кандидатура. Не призовавам за разцепление. Не мога да се откажа от нещо, което съм създал. Съзнавам, че му правя услуга - той вчера беше много доволен от това мое решение. Изчерпах всички средства да се противопоставя на това еднолично диктаторско управление на ПГ. Г-н Симеонов трябва да разбере, че София не е Бургас, парламентът не е Общинският съвет на Бургас, депутатите не са му подчинените в ТВ Скат. Диалогът трябва да е цивилизован".

Според Велизар Енчев ако изборът на Слави Бинев за шеф на комисията по култура е гротеска, то присъствието на Цветан Цветанов в комисията за контрол на СРС-тата е зловеща драма. „С този пост, ако предложението е на Цветанов, на Слави Бинев му направиха мечешка услуга", коментира депутатът:

„Пуснаха го по пистата, според мен това е един изключително хитър ход за компрометиране и на Валери Симеонов, и на Слави Бинев. Призовавам Бинев да се оттегли от поста, това ще е достоен ход от негова страна. Ако не поправи тази грешка, струва ми се, че българските интелектуалци имат всички основания да се вдигнат на бунт. Не, защото Слави Бинев не става за шеф на комисия, но за тази комисия не може да претендира".

Велизар Енчев беше категоричен, че няма път назад каквото и да решат патриотите за подкрепата на правителството:

„ПФ в момента няма полезен ход. Ако оттегли подкрепата си, ще покаже едно небалансирано, истерично поведение. Ако не я оттегли, ще докаже правотата на моите думи".

Депутатът заяви, че като независим ще използва парламентарният контрол, за да защитава интересите на пенсионерите, чийто говорител е бил. По повод репликата на Валери Семеонов, че „от поведението на Енчев ще се разбере кой е новият му работодател", депутатът посочи:

„От днес ще представлявам интересите на всички пенсионерски съюзи в България, с изключение на един, който гравитира към ГЕРБ. Така че това са моите работодатели - нашите бащи и майки".