/ БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви окончателните резултати от парламентарните избори на 6 април. Това съобщи за БТА говорителят на ЦИК Росица Матева.

enlightenedМатева обясни, че ЦИК са констатирали, че данните от 11 протокола от секционни избирателни комисии в чужбина не са приобщени към сумарните данни. Обявените данни на страницата на ЦИК са сумарни данни, а не са окончателните резултати.

"При повторното въвеждане се констатира, че има 11 протокола, които са сканирани, данните от тях първоначално са въведени, но след връщането им със забележки, не са приобщени към сумарните данни", обясни говорителят на ЦИК.

Сега взехме решение да бъдат приобщени към сумарните данни за извън страната, а като отстраним несъответствия – и за страната, добави говорителят на ЦИК.

Става дума за протоколи от една секция в Турция, една в Норвегия, една в САЩ, една в Швейцария, две в Германия, две в Испания, три във Великобритания.

Междувременно ЦИК публикува нови данни за резултатите от вота при обработени 100% СИК протоколи в РИК към 18:00 ч. на 4 април. 

ГЕРБ-СДС води с 26.49%пред коалицията "Продължаваме промяната - "Демократична България", които са с 24.57%. На трето място се подрежда "Възраждане" с 14.16% от гласовете, а ДПС остават четвърти - с 13.72%. БСП взимат категорично петото място с 8.93% от гласовете. В парламента се очертава да влезе или да се завърне и шеста партия - "Има такъв народ", които взимат 4.11%. Под чертата остават "Български възход" и "Левицата", респективно с по 3.08% и 2.23%. С "Не подкрепям никого" са гласували 108 970 души.
Рени Никифорова/БТА