/ iStock/Getty Images
Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 година, ще бъдат осъвременени с 5 процента от 1 юли.

Предложението на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев беше гласувано от Надзорният съвет на НОИ.

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

На същото заседание беше решено от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5 на сто и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв.

Гълъб Донев уточни преди заседанието пред журналисти, че според т.нар. "швейцарско правило" пенсиите трябва да се осъвременят с 4,8 процента, като се отчете инфлацията и осигурителния доход. 

Повишават социалната пенсия за старост

Според служебния министър бюджетът може да си позволи ръст от 5 процента, защото този процент е заложен още в края на миналата година като прогноза. В бюджета на ДОО има 305 милиона лева за увеличението. Показателите за пенсионерите за първите 5 месеца на годината също позволяват този по-голям ръст на пенсиите.

По отношение на мярката "60/40" министърът припомни, че предходното правителство продължи мярката до 31 май. До април месец тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а след това е продължена с бюджетни средства.

В момента се прави анализ на мярката, на предприятията и на заетите, които са подкрепени по "60/40", каза Гълъб Донев. Водят се преговори и със службите на ЕК. В следващите няколко дни ще стане ясно как ще продължи подкрепата по мярката, ще се запазят ли същите параметри от 60 на 40 на подкрепа, или ще има други. По думите на министъра е добре да се даде още "малко глътка" на бизнеса и да се направи един плавен преход към нормална икономическа активност. Ще бъдат подкрепени всички сектори с намалени обороти и затваряне по причини, свързани с пандемията от COVID-19.

"Обсъждаме и правим почти всичко възможно поне още два месеца да бъдат подкрепени", каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Министърът уточни, че причината да се търси решение само за юни и юли, е че в момента правителството работи по параметри, зададени от бюджета и всички разходи, включително и добавката за 50-те лева на пенсионерите, идват от съкращаване на разходи за други политики, както и за намаляване на разходите за персонал

Служебният министър на икономиката предлага нови мерки в помощ на бизнеса (ВИДЕО)

"Всички тези мерки, които подкрепят заетостта, както и подкрепят пенсионерите с 50 лева към пенсиите, подпомагат потреблението и икономическото възстановяване и не са за пренебрегване", допълни Гълъб Донев.

За всички параметри на подкрепата и за дизайна на мярката ще има яснота следващата седмица след разговорите с ЕК.

Попитан дали е направена проверка в министерството, министърът каза, че проверките в министерството продължават, до момента няма установени фрапиращи нарушения.
БТА