ВАС смята да сезира Конституционния съд заради казуса с указа за помилване
ВАС смята да сезира Конституционния съд заради казуса с указа за помилване / снимка: Sofia Photo Agency

Върховният административен съд (ВАС) смята да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат. Това каза председателят на ВАС Георги Колев.

Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС, уточни Колев.

Пред БТА съдии от ВАС коментираха, че няма срок в закона, според който президентството трябва да отговори дали има указ, или не. В такива случаи отговорът се очаква във възможно най-кратки срокове.

Ако от "Дондуков" 2 отговорят, че не е подписван указ, то съдебният състав сам решава дали да изпрати делото в КС. В този случай делото във ВАС ще бъде спряно, а след това КС ще се произнесе по допустимостта.

В случай че конституционните съдии решат, че КС трябва да разгледа делото, те тълкуват Конституцията в насока нужно ли е било подписването на втори указ.

БГНЕС припомня, че ВАС изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Това става ясно от определението на ВАС по дело, образувано по частна жалба на Константин Циганов, с която той води дело срещу отмяната на гражданството му. Тричленен състав на ВАС, за да реши този въпрос, трябва да получи указа, с който Първанов упълномощава Марин да "дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него". И тъй като по делото няма такава информация, съдът определя тя да бъде събрана служебно, чрез запитване до президентството.

Експерти коментират, че принципът и за другите пълномощия на Ангел Марин се определя по същия начин. В определението по делото за гражданство съдът иска, ако няма такъв указ за втория мандат, "това да бъде заявено изрично и писмено". Делото ще се докладва за незабавно решаване, след като бъде получен отговор от президента на Република България. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица на 25 януари БГНЕС публикува списък със скандалните помилвания на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. В "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. - 2011 г." има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила.