ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев
ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев / снимка: БГНЕС, архив
ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев
82676
ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев
  • ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев

Върховният административен съд отказа да образува дело срещу решението на ЦИК да не глоби премиера заради агитация. Жалбата беше подадена от независимия депутат Велизар Енчев във връзка с изказване на премиера в деня на изборите, когато той открито призова софиянци да гласуват за Йорданка Фандъкова.

Членовете на Централната избирателна комисия разгледаха казуса, но не събраха достатъчно гласове, за да наложат глоба на министър-председателя.

След като ЦИК не събра гласовете на 2/3 от членовете си, за да приеме, че призивът на премиера миналата неделя представлява агитация, останаха три дни, в които решението можеше да се обжалва пред ВАС. Жалбата дойде от независимият депутат и председател на ПП „Движение за радикална промяна „Българска пролет” Велизар Енчев.

„Причината беше изявление на министър-председателя в деня на изборите, което противоречи на член от Избирателния кодекс, където пише, че се забранява агитацията в деня за изборно мълчание и в деня на изборите. Това е първата причина, тъй като става въпрос за грубо потъпкване на Избирателния кодекс, при това очевидно без никакво съмнение”, обясни депутатът.

Друга причина, която е мотивирала Енчев да обжалва решението на ЦИК, е „двойният стандарт” при вземането на решения.

„За същото нарушение на Избирателния закон, нарушение, което предвижда глоба до 5000 лева, Волен Сидеров бе наказан. А в същото време не беше приложен същия стандарт по отношение на Бойко Борисов. Това още веднъж потвърждава моето в парламента да се премахне партийно-квотния принцип при назначаването на членовете на Централната избирателна комисия. И в новия Избирателен закон членовете на ЦИК да се избират като народните представители”, обясни Енчев.

По време на закрито заседание днес върховните съдии Аделина Ковачева, Кремена Хараланова и Бисерка Цанева са решили да не образуват дело по жалбата на Велизар Енчев, тъй като според тях той не е заинтересована страна по казуса. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.