Ваньо Танов бил „жестоко намачкан от Борисов заради Мишо Бирата
Ваньо Танов бил „жестоко намачкан от Борисов заради Мишо Бирата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ваньо Танов бил „жестоко намачкан" от Борисов заради Мишо Бирата
70245
Ваньо Танов бил „жестоко намачкан" от Борисов заради Мишо Бирата
  • Ваньо Танов бил „жестоко намачкан" от Борисов заради Мишо Бирата

Заради акцията срещу покойния вече бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, в митниците се правели залози кой ще бъде първият уволнен. Това заяви бившия шеф на Инспектората на агенция „Митници" Спас Шопов, който бе изслушан от членовете на временната анкетна комисия за случая със скандалния телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия директор на агенцията Ваньо Танов.

Пред депутатите Шопов направи признание за натиска, който е оказван както върху него самия, така и върху тогавашния шеф на митниците. От думите му стана ясно, че по това време сред служителите на митниците е имало такива, които са били отстранени заради скандалните проверки и такива, които са били под личната протекция на премиера.

Пред депутатите бившият шеф на Инспектората на митниците Спас Шопов обясни, че обаждането на тогавашния министър-председател Бойко Борисов е било "обществена тайна" за всички: „В агенцията ноември 2009 жужеше като кошер и се коментираха навсякъде, че е имало обаждане на премиера във връзка с проверка на мобилна група и дори някои от хората, които бяха по-разкрепостени, залагаха кой ще си тръгне по-напред".

Непосредствено след проверката и отнемането на лиценза на пивоварна „Леденика" Инспекторатът на митниците започва проверка на мобилната група, която е извършила акцията в предприятието на Михаил Михов. Нарушения обаче, не са установени.

Тогава при разговор между Спас Шопов и Ваньо Танов шефът на инспектората е предупреден изрично: „Каза ми, Шопов, внимавай кои хора дисциплинарно ангажираш, предлагаш за наказание, да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, че тогава и двамата ще си ходим".

По време на същия разговор Танов се оплакал, че заради отнемането на лиценза на "Леденика" бил "жестоко намачкан" от Борисов, или както той го наричал тогава "генерала".

Впоследствие станало ясно, че проверката е била смачкана под сериозен натиск. „За първи път се отнема лиценз на базата на една докладна и три протокола, извършени от мобилна група. Този лиценз, който беше отнет, е крещящо непрофесионално изработен и затова той е паднал. Според мен това е направено под натиск. В същото време и агенцията да бъде донякъде чиста и да се каже, че са направили всичко необходимо, което не е така", добави Шопов.

Председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС каза по време на заседанието, че от материалите е видно, че при проверките е иззета тетрадка, в която по дати са вписани количества на вложени материали и произведения спирт, както и произведения алкохол, за който акцизния склад няма разрешение и не е начислявал и внасял акцизи. Цонев подчерта, че тетрадката е единственият документ, който липсва.