Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти с колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока. „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн.лв. и да ги върне на клиентите си". Това заяви в ефира на „Здравей, България" по NOVA председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов. 

Той допълни, че засичане на парното се прави веднъж в година поради факта, че измервателните уреди се намират в дома ни, а не извън него.

КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват с 14% от юли


 „Имате вирус, не сте вкъщи и „сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон”, поясни той. 

„Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база заради договора с „Газпром”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца. Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40 %. Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа. И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон изведнъж се получиха 22 % спрямо месец май. Ако сравним обаче на годишна база, цената на парното пада с 15 %. Ако  сте платили 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платите 850 лв.", обясни Николов. 

Борисов за поскъпването на парното: Ще обсъдим смяна на КЕВР

Цената на газа  към момента е 22 лв. Не можем обаче да бъдем сигурни колко ще бъде тя през целия отоплителен сезон. Помолих топлофикациите да направят калкулатор на сайта им, с който всеки потребител да може да изчисли данните си”, заключи Николов.
NOVA