/ Thinkstock/Getty Images
Цената на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За София цената ще падне дори с повече - с около 15 на сто.

"Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника", заяви Иван Иванов, след като по-рано в Габрово премиерът Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния регулатор заради прогнозите за поскъпване на топлото, при положение, че договореното намаление с "Газпром" било в размер на 42%.

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само, че е правилния и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", обясни Иван Иванов.

Иванов обясни й че неговият мандат, както и този на четирима от членовете на КЕВР е изтекъл още на 2 април, но въпреки това те са задължени от закона да изпълняват правомощията си до избор на нов състав на енергийния регулатор.

„Народното събрание е органът, който трябва да организира и проведе избор на новия състав на КЕВР“, допълни доц. Иванов.
БГНЕС