Според премиера Бойко Борисов трябва да се обсъди смяна на състава на КЕВР. Повод за думите му бе прогнозата на регулатора за поскъпване на парното.

Днес Комисията ще разгледа предложението парното и топлата вода да поскъпнат с 22 на сто  в София и между 15 и 18 %  за Бургас, Враца и Разград. Заради напрежението по въпроса пък се очаква шефът на КЕВР Иван Иванов да направи разяснения.

По думите на премиера още днес ще се опровергае прогнозата за 20% увеличение на парното.

Предвиждат поскъпване на парното от 1 юли

Той припомни, че България е успяла да договори намаление в цената на природния газ с „Газпром“ в размер на повече от 42 % и то със задна дата.

Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: „Ще вдигнем с 20% цената на „Топлофикация“. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт – това се плаща. Или ще влязат в час да говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да опровергават, днес сега ще го опровергават“, коментира премиерът.

След 100 дни: Спират брифингите на Националния оперативен щаб

По повод на кризата с коронавируса премиерът подчерта, че и след 15 юни, когато мерките отпадат, хората трябва да спазват правилата за дистанция и дезинфекция.

"Мерките не отпадат, разчитаме на разбирането на хората и на това, че вече от 100 дни свикнахме да живеем с този вирус. Като запазим дистанцията, дезинфекцията и вниманието си, ще влезе в ритъм и икономиката", коментира Борисов.

"Представяте ли си днес да бяхме излезли като шведите и да кажем: „Извинявайте, но загинаха много. Ако бях изпълнил мерките, които доц. Мангъров ми предлагаше, щях сега да се извинявам. Успяхме да минем точно по средата през двете теории - с рестрикции, но и с най-свободните мерки до ден днешен“, продължи премиерът.