Много е важно да има бързо възмездие, защото иначе гражданите чувстват безпомощност. Това заяви пред БГНЕС бизнесменът Александър Ваклин, който подаде сигнала срещу бившата кметица на „МладостДесислава Иванчева, осъдена на 6 години затвор за корупция.

"Българското общество трябва да прояви нетърпимост, но и смелост. Не само Фейсбук нетърпимост, а реална нетърпимост, която се изразява в подаването на сигнали за престъпления към компетентните органи", каза още бизнесменът.

„Модерното общество обича да е активно през анонимността на техния Фейсбук профил. Трябва всеки един човек не само да публикува в социалните мрежи Фейсбук и Туитър какво му се е случило, а да отиде в прокуратурата, полицията и да пусне сигнал, да свидетелства в съда, да даде показания без да се отказва, за да има повече наказани престъпници“, призова Ваклин.

Той е категоричен, че отново би извървял същия път, за да може виновните да получат своето наказание.

„Усещането след като научих за присъдата на Иванчева бе противоречиво. От една страна голямо удовлетворение, че три независими съдебни състава признават обвиняемите тогава, а сега признати престъпници за виновни. Системата доказа, че работи в полза на обществото и хората. Тя ме защити като обикновен човек, който е част от обществото“, подчерта Ваклин.

Той призова "да не се заиграваме с личната човешка драма на една престъпничка: Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора и той е човек и има семейство. Трагедията и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците“.

И допълни: „Много хора се опитват да извадят политически дивиденти от очернянето на институциите – прокуратура, съд, полиция и др., но ние трябва да уважаваме своите институции и да им помагаме, за да работят по-добре. Забелязах второразрядни политици и адвокати в момента се опитват да трупат дивиденти и да искат помилване на база на политически доводи, очернящи институциите – преди беше прокуратурата, а сега съда“, заяви бизнесменът и призова: „Не може да очерняме нашите институции. Добри или лоши, това са хората, на които разчитаме. Самият аз вярвам, че те работят за нас. Радвам се, че това, което се случи, доказа, че наистина институциите работят за хората“.

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева е осъдена да излежи 6 години затвор за корупция за изнудването на строителния предприемач Александър Ваклин и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по 5 и 4 години ефективно са осъдени и Биляна Петрова, и Петко Дюлгеров. Решението на Висшия касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Десислава Иванчева вчера влезе в Сливенския затвор. Нейната защита е поискала от президента да бъде помилвана.
БГНЕС