/ Дарик
В центъра за специализация и подготовка на граничари в Пазарджик една от залите ще носи името на убития полицай Петър Бъчваров. Мъжът се е обучавал именно там. Той беше застрелян в района на село Голям Дервент през ноември, докато патрулирал край граничната ограда.

"Бъчваров е завършил при нас с отличие. Всички колеги го помнят като един много съвестен и изпълнителен стажант", разказа зам. -директорът на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР Снежина Митова.

Инициатива за залата дошла от бивш колега на Бъчваров, който сега е прокурор. Геройският дълг трябва да се помни, казват от Академията на МВР. Само през миналата година от центъра за подготовка са излезли 132 нови гранични полицаи. Това е най-търсена професия заради сложната ситуация на границата.

Разкриха какво са правили на границата задържаните за убийството на полицая край Елхово

За Петър Бъчваров говорят и бъдещите гранични полицаи. "Той е дал живота си в полза на обществото, в полза на родината си", смята Марина Манева, стажант в ЦСПП-Пазарджик.

Тя е на финалната права и я чакат дежурства като граничен полицай на българо-гръцката бразда.

"Идвам от граничен район. Детската ми мечта е да стана полицай. Няма значение дали си мъж или жена, важното е как се представяш на терен", смята Марина.

"Винаги, когато посрещаме новите служители аз им казвам, че са си избрали най-благородната и най-неблагодарната професия", каза Снежина Митова.
Агенция "Фокус"