Разкриха какво са правили на границата задържаните за убийството на полицая край Елхово .

На днешната среща установихме, че разследването на убийството на българския граничен полицай на 7 ноември миналата година е в изключително напреднала фаза, да не кажа пред приключване.

Това съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев след координационна среща на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" с турските власти и тамошните правораздавателни органи по повод случая с граничния полицай Петър Бъчваров, който бе застрелян до елховското село Голям Дервент.

Съдът в Одрин остави в ареста единия заподозрян за убийството на българския полицай (СНИМКИ)

"Целта ни бе да обменим информация в оперативен порядък, така че разследването да приключи възможно в най-кратки срокове, поясни Дойчев. "Обменът на информация е изключително важен както за нашата, така и за турската страна", добави той.

"От турската страна получихме данни, че не става дума за престъпление, свързано с нелегалната емиграция или ли пък с организиран характер. Касае се за криминално престъпление - става дума за кражба на селскостопански животни в пограничната зона", посочи Дойчев.

"Тази теза ще бъде използвана и в нашето разследване", допълни прокурорът. "По негови думи от наша страна е извършено всичко възможно. Едното е била балистичната експертиза, която е установила, че става въпрос за ловно оръжие 12-ти калибър със сачми за едър дивеч. Обменените с турските колеги данни засега съвпадат", обобщи Дойчев.

На въпрос за евентуалната екстрадиция на съпричастните към престъплението братя, Дойчев отговори, че това е хипотеза и правна възможност, която на този етап преди края на разследването не е била обсъждана, включително и на днешната среща.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че има предложение за 1260 допълнителни щата за гранични полицаи, което може да стане с решение на парламента. В момента на обучение са около 150 гранични полицаи, а по отношение на носенето на дългоцевно оръжие от защитниците на границата са извършени занятия и продължават да се правят, но то ще се използва при нужда.

На питане за служителя на МВР, блъснал в София на Нова година три автомобила и избягал, Тодоров отбеляза, че той вече е ясен. Спрямо него има взето административно отношение, започнало е и дисциплинарно производство, но Тодоров отказа да съобщи дали е тестван за наркотици. 
Николай Грудев, БТА