В навечерието на 143-ата годишнина от Шипченската епопея, от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ се подготвят за честванията. Тази година те няма да са масови, но въпреки това ще се проведат, предава NOVA.

Рано сутринта бе разпънат нов трибагреник до Паметника на свободата. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. 

За празника ще бъде запален и Шипченският огън. Входът за паметника в събота ще бъде свободен.

Задължителното изискване е хората да спазват обявените противоепидемични мерки, задължително да бъдат с маски за лице. В самия празничен ден, надявам се, че тук ще има достатъчно много българи, които да отбележат с присъствието си 143-та годишнина от Шипченската епопея и преклонението си пред паметта на бранителите на Шипченския проход, българските опълченци и руските офицери и войници”, каза д-р Чавдар Ангелов - директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Посетителите ще видят и предпазни ограждения. Те са сложени, заради паднали части от монумента през април. 

„Три облицовъчни каменни блока от южната фасада на Паметника на свободата паднаха на земята. Това наложи вземането на спешни мерки по обезопасяването на самия монумент”, каза още Ангелов.

Подготовката за ремонтите е в ход, като се очаква цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.
NOVA