В обществото доминира очакването за съкрушителен” на доклада на ЕК
В обществото доминира очакването за съкрушителен” на доклада на ЕК / снимка: БГНЕС

Очакванията за "съкрушителен характер" на доклада на ЕК са преобладаващи сред обществените нагласи, сочат резултатите от проучване на института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". Изводите от него бяха представени на кръгла маса на тема "Пътят в Европа: Новата крачка" от директора на института Петър-Емил Митев. Проучването е проведено чрез интервюта в различни райони на страната по повод предстоящия европейски доклад.

Част от запитаните смятат, че Еврокомисията ще наложи на България предпазни клаузи. От отговорите може да се съди, че са дадени не въз основа на партийни пристрастия, посочи Митев. Част от запитаните обаче са на мнение, че той ще се използва за политически цели, а дебатите след него ще са само имитация, отбеляза Борис Попиванов от института "Иван Хаджийски". Това, според него, потвърждава ниското ниво на доверие в партиите и политиците.

На въпрос за готвения шести вот на недоверие към кабинета "Станишев" привържениците на БСП го определят като опит на опозицията да излезе от кризата, в която се намира, като опетни името на България. От друга страна, те смятат, че именно слабата опозиция е причината управляващите да се самозабравят. Запитани дали ГЕРБ е управленската алтернатива за България, привържениците на БСП са отговорили отрицателно. Според тези на НДСВ партията на Бойко Борисов е безлична алтернатива. Някои обаче са на мнение, че ГЕРБ може да са по-добрият вариант и заслужават шанс. Сред десните последователи преобладава скептичното отношение към ГЕРБ.