Информация към 13.00 часа от Министерството на вътрешните работи
В капана на снега и зимата. Обявено е бедствено положение в четири области, както и в община Вълчи дол, съобщиха от МВР. 

Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в североизточна България. В резултатът от мокрия сняг в над 1000 населени места няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на извънредно заседание на МС заради зимната обстановка в страната.

Денков: В над 1000 населени места няма подаване на ток (ВИДЕО)

Повече от 24 часа екипи на полицията и пожарната са на терен във връзка с усложнената метеорологична обстановка  в страната. От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения. Информация към 13.00 часа.
 
Към момента силите и средствата на екипите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители. До 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.
 
Обявени бедствени положения към 12:00 часа:  област Силистра и Разград, общ. Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен).
                                
Област Враца:

Към момента се разчиства пътят към хижа „Леденика“, където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.
 
Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН – Силистра.
 
Област Кюстендил:

Населени места без ток в общините- Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп – няма.
Пътят за  ГКПП – Гюешево  е  затворен за  тежкотоварни автомобили,  пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.
 
Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.
 
Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.
 
Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково –  Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.
 
Област Сливен:

Евакуирани са 6 човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.
 
Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе –Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.
 
Област Шумен:

Евакуирани са 2 деца и игумена на манастир до гр. Велики Преслав. . Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.
 
Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и 9-ма, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора:

Екипи на  РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.
Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието.
 
Област Велико Търново:
 
Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.
 
Затворени пътища:

- главен път - i-4 посока Варна до с. Железарци- фадрома на МО е на място.

- път - ii-53 гр. Елена - гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ

- на път - i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.


Голяма част от подадени сигнали, на които аварийните екипи работят и към момента, са за паднали клони и дървета, които препречват пътищата. 

От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения, голяма част от които са за липса на ток и вода. Уточняваме, че натоварването на линията със сигнали, които нямат пряко отношение към действията на спешните структури – полиция, пожарна, Бърза помощ, Планинско и морско спасяване, генерира огромен брой обаждания. Апелът е хората да остават на линия до получавана на отговор от оператор.