/ iStock/Getty Images
Снегът остави много места у нас без ток. Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в североизточна България. В резултатът от мокрия сняг в над 1000 населени места няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

След обилния снеговалеж: Затворени са ключови пътища за движение в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

enlightenedСофия

По данни на „Електрохолд" има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите „Витоша", „Панчарево", „Кремиковци", „Лозенец", „Нови Искър", „Студентски", „Банкя". Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

enlightenedПловдив

С нарушено електроподаване са планинските части на Пловдивска област. Това съобщи говорителят на ЕВН Крум Косев. По думите му причината са скъсани далекопроводи заради натежалия мокър сняг. 

Без захранване са села от Родопската яка в района на село Храбрино, Лилково, Бойково, както и в планинските части на общините Първомай и Асеновград. Селата около Сопот също са с нарушено електроподаване.

enlightenedВарна

От 4:40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. От 6:30 часа без ток са Ветрино и Девня. Възникнала е авария на 20-киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, е съобщил кметът на Дългопол Георги Георгиев, допълват от областна управа. Екип на „Енергоразпределение Север“ вече работи по отстраняването й. 

За мокър сняг по четвъртокласните пътища в община Провадия и селища без ток е информирал и кметът на общината Димо Димов. 

enlightenedВелико Търново

В почти всички общини има населени места без ток, засега няма информация за бедстващи хора. Изкарани са допълнителни полицейски екипи. Снежната покривка е около 30-40 см., на места достига и до 60 см., уточниха от полицията. Ситуацията е усложнена и заради десетките начупени клони и дървета.

Във Велико Търново е  свикан общински кризисен щаб, който ще обходи целия град. През цялата нощ 17 снегорина и машини за опесъчаване не са спирали да работят - главните улици са проходими, съобщи във фейсбук профила си кметът Даниел Панов. 

Работи се по отстраняване на проблемите с електрозахранването в отделни части на града и в 20 населени места. От институциите апелират към гражданите да не излизат с автомобилите си, за да могат екипите да работят по премахване на падналите дървета и почистването на улиците. В община Велико Търново се приемат сигнали на телефони 062619102 и 0887209451.

devilenlightenedБлагоевград

Прекъсване в електрозахранването има в населени места в общините Благоевград, Петрич, Сандански и Разлог, но екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, каза областният управител на Благоевград Мария Димова.

Проблем с електрозахранването имаше в Благоевград, където имаше авария с далекопровод. Към 9:00 часа тази сутрин електрозахранването към подстанциите и в града е възстановено, каза  Димова. В останалите населени места, където има проблеми, се работи по отстраняването им. 

enlightenedДобрич

По данни на дежурните в общините над 45 са населените места в област с нарушено електроподаване –
предимно на територията на общините Шабла, Тервел, Крушари и Генерал Тошево, съобщават от Областната администрация. 

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от града няма ток, но няма сигнали от села за аварии. 

Без ток е цялата община Крушари, съобщи оперативният дежурен. При тях бурята е започнала след 3 часа сутринта. 

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от Белия град няма ток, но няма сигнали от села за аварии. 

enlightenedСтара Загора

Тежка зимна обстановка в цялата старозагорска област. Заради бурният вятър и обилният снеговалеж няколко населени места са откъснати от света и са без електричество.

Аварийни екипи са на терен и се опитват да възстановят електрозахранването.

Прекъсвания на електрозахранването има в много населени места в община Казанлък, а от електроразпределителното дружество работят поетапно, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

enlightenedВраца

Десетки населени места са без електричество, но няма бедстващи хора, потвърди за NOVA областният управител Надя Донкинска.

enlightenedСливен

Повече от половината села в община Сливен
са без ток, съобщи Снежана Кънева, началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен.

Екипи на електропреносното дружество отстраняват авариите, но работата им е затруднена от силния вятър и снегонавявания.

Сред селищата без ток са
Злати войвода, Ичера, Чинтулово, Горно Александрово, Раково, Зайчаре, Голямо Чочовени, Божевци, Бяла, Тополчане и др. Ток няма и в сливенския квартал "Надежда", предприятието "Светлина" в индустриалната зона на града.

enlightenedРазград

По информация от "Енерго-Про" около 60 на сто от абонатите в областта са без електрозахранване
поради повреди или изключване на електропреносната мрежа.

Заради лошите метеорологични условия без електрозахранване са част от Исперих и селата Райнино, Средоселци, Лудогорци. Без частично електроподаване е Завет и част от селата в общината. Без ток са също Лозница и Самуил. Паднали дървета са предизвикали прекъсване на електроподаването в община Цар Калоян. Ток няма и в селата в община Кубрат.

enlightenedРусе

Областният управител на Русе каза, че на много места в областта има прекъснати проводници за ниско и високо напрежение и паднали електрически стълбове. Десетки населени места са без електрозахранване. В най-тежко положение е община Ценово, там почти всички села са без ток. Големи проблеми с електрозахранването имат също общините Бяла, Борово и Две могили, а в град Борово няма ток от тази нощ. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. 

Към момента девет села в община Русе са без електрозахранване, а също и русенските квартали "Образцов чифлик", "Средна кула" и "Долапите". В село Бъзън заради липсата на ток е прекъснато и водоподаването. 

enlightenedЛовеч

В условията на обилния снеговалеж ситуацията в община Троян е тежка, съобщи кметът на града Донка Михайлова.

"Голяма част от общината е без електричество. Подстанция „Троян 1“ е изключена. Без електричество са и малка част от кварталите на града. Най-сериозният проблем е нападалите и провиснали проводници на ел. мрежата. Навсякъде има нападали дървета, особено там, където листата не са опадали и натежават под мокрия сняг.

enlightenedШумен

Съгласно заповедта на областния управител в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10:00 часа днес. 

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.

enlightenedПерник

Заради прекъснат от снега довеждащ електропровод, преминаващ през планината "Голо Бърдо", без електричество са голяма част от населените места в община Радомир. Това съобщи кметът на града Кирил Стоев.

По думите му са засегнати селата в отсечката от квартал "Върба" до Кондофрей по двете линии, където електричеството е спряло още вчера вечерта. В момента екипи на "Електроразпределителни мрежи Запад" АД работят по отстраняване на аварията. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, заяви Стоев. Тази сутрин той лично е инспектирал основните артерии и преминаването по тях. 

Областният управител на Перник Людмил Веселинов поясни, че са получени множество сигнали за прекъснато електричество и в останалите общините от региона, както и в отделни квартали на Перник. Веселинов коментира, че е в постоянна връзка с институциите и дежурните към общинската администрация в миньорския град. Той каза още, че общинските служби като Аварийно-спасителния отряд, инспекторатът, както и пожарната служба работят на терен. По думите на областния управител всички по-големи улици в Перник са почистени, остава това да се случи и с малките.

enlightened В проходите "Шипка" и "Хаинбоаз" клетките на мобилните оператори, които са с резервни генератори, започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество.
БТА, БГНЕС