Пътната обстановка в страна след обилния снеговалеж - множество ключови пътища са затворени. Придвижването почти навсякъде е затруднено. 

Червен код за валежи от сняг и бурен вятър в части от страната

► Напълно затворени за движение са Проходът на Републиката, проходът "Шипка", пътят Шумен-Силистра и Шумен-Разград-Русе, пътят Котел - "Петолъчката", пътят Дунавци - Шипка, както и Крън - Шипка и Крън - Шейново. Въвежда се временно ограничение на движението по "Ришкия проход".

► Ограничено е движението на всички превозни средства на територията на област Разград.


► Придвижването на товарни автомобили по автомагистрала "Тракия" в посока София от 156-и до 208-и километър е блокирано, ограничено е движението по АМ "Хемус" в района на Варна, както и през проходите „Превала“ и „Рожен“.

БГНЕС


enlightenedПо автомагистрала "Хемус" е ограничено движението за автомобили над 12 тона, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

От там уточняват, че обстановката във Варна започна сериозно да се усложнява.
 


enlightenedПътят Дунавци - Шипка е затворен. Участъците Крън - Шипка и Крън - Шейново също са затворени. Пътната обстановка в района е изключително тежка.

Забранява се движението на МПС от и към Бузлуджа и хотелите/хижите в района.

enlightenedТежка зимна обстановка в цялата старозагорска област. Напълно затворени за движение са Проходът на Републиката и "Шипка". Затворена за движение на товарни автомобили е и автомагистрала "Тракия" в посока София от 156-и до 208-и километър. 

Причината е бурният вятър и обилният снеговалеж, заради които видимостта е изключително ограничена. Няколко населени места са откъснати от света и са без електричество.

Аварийни екипи са на терен и се опитват да възстановят електрозахранването. Проходите остават затворени до подобряване на метеорологичната обстановка. 

Тежка е ситуацията в град Шипка и село Шейново. На място е имало няколко закъсали автомобила, в това число линейка и пожарна. Насочена е тежка техника и към момента същите са изтеглени. 

На място са екипи на ОДМВР. 

БГНЕС

enlightenedПътят Котел - "Петолъчката" е затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление - Сливен.

Той поясни, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет. Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания.

Около два-три см е снежната покривка в Сливен.

Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и АМ "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

enlightened Затворен за движение за всички моторни превозни средства поради навявания е пътят Шумен-Силистра. Поради намалена видимост към 06:00 ч. е затворен за движение и първокласният път Шумен-Разград-Русе, съобщиха от полицията.

Въвежда се временно ограничение на движението по "Ришкия проход" за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Изградени са контролно-пропускателни пунктове. Екипи на полицията са на място и следят за спазването на въведените ограничения.

Към 03:30 ч. в дежурната част на Областната дирекция е постъпил сигнал за настъпил инцидент на пътя Шумен-Велики Преслав. Изпратеният на място екип е установил, че при извършване на оглед на пътя и на опасно надвисналите клони служител на пътноподдържащата фирма е бил ударен от водач на автомобил. Мъжът е откаран за преглед в шуменската болница. Към момента няма информация за състоянието му, допълни говорителят на ОД на МВР в Шумен.

БГНЕС

enlightened Пътят Варна-Добрич е затворен за движение на тежкотоварни автомобили, съобщиха от полицията. 

В града е наводнен подлезът на улица "Шипка", много вода, която затруднява движението има в района на Летния театър. Стълб от уличното осветление на ул. "Стара планина" е паднал, получени са множество сигнали за паднали клони и билбордове.

Снегонавявания има и в района на Провадия и Ветрино, допълват от полицията.

enlightenedПрез проходите „Превала“ и „Рожен“ е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян.

Пътищата в област Смолян са заснежени и заледени след падналия през нощта сняг. Образуваната снежна покривка в Пампорово достига 20 см, а термометрите в курорта отчетоха минус 8 градуса в мразовитата сутрин, според информация от Планинската спасителна служба.

Пътищата от републиканската мрежа се почистват и опесъчават, на терен работят 52 машини и коли на снегопочистващите фирми. Отстранени са дървета по пътя Смолян – Пловдив, паднали през нощта от снега.

enlightenedЗатворени за движение на автомобили над 12,5 тона са всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич, съобщиха от полицията. Към момента девет машини работят по почистване на направленията. 

От автогарата съобщиха, че няма да пътуват автобуси по междуградските линии. 

От Хидрометеорологична обсерватория Добрич посочиха, че снежната покривка е 10 см, а скоростта на вятъра е 13 м/с, температурата е 0 градуса. 

В областта снегът заваля малко след полунощ, като се очаква влошаване на метеорологичната обстановка през деня. Съветът на институциите е да не пътувате, ако не е наложително. 

enlightened Два полета от и за летище Варна са отменени заради лоши метеорологични условия, сочи справка на сайта на аеропорта.

Червен код за обилни снеговалежи и бурен вятър издадоха от НИМХ за 26 ноевмври (неделя) в областите Разград, Шумен, Силистра и Добрич.
Ще има виелици, навявания и образуване на преспи. 

В седем области от източната половина на страната е в сила втора степен (оранжев код) за силен и поривист вятър, валежи от сняг, преспи и навявания. В дванайсет области от западната половина на страната е в сила първа степен (жълт код) за силен и поривист северозападен вятър.

От полицията апелират към водачите да се информират за пътната обстановка преди да предприемат пътуване, да шофират внимателно, защото е вероятно на места да има заледявания на пътя. Да спазват безопасна дистанция и да не предприемат бързи и рискови маневри.
Садет Кърова, Велина Василева, БТА; БГНЕС