Премиерът свика извънредно съвещание в МС заради зимната обстановка
Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в североизточна България. В резултатът от мокрия сняг в над 1000 населени места няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

БГНЕС

Министър-председателят свика извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

Снегът остави много места у нас без ток

От думите му стана ясно, че е обявено бедствено положение в Силистра, Разград и Шумен.

"Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи наличните екипи да имат достатъчно време, за да отстранят всички стотици повреди по електрозахранването", допълни той.

БГНЕС

Над 100 човека са били освободени от снежни капани благодарение на различните институции.

След обилния снеговалеж: Затворени са ключови пътища за движение в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

“Продължават да се разлистват пътищата, но в някой области е по-трудно. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко в следващите часове”, добави Денков.

Той напомни, че преди два дни експертите от НИМХ са предупредили, че предстои влошаване на времето и комбинация от тежък, мокър сняг и ветрове.

На въпрос защо граждани стоят на студено и тъмно не само в София, но и в цялата страна, Денков посочи:
“Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Трябва време, за да се отреагира на авариите. В момента събираме информация от цялата страна. Ток няма, защото са скъсани жиците”, каза той.

БГНЕС

Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера. Призовавам го да излезе със снегорини и лопати и да изчисти снега”, поясни той и подчерта, че работата на институциите е да осигури координацията на целия процес.

Денков уточни, че водят разговори с областните управители и най-големият им проблем е “това, че не е спрял снега и вятъра и от това не могат да работят аварийните екипи”.

Припомняме, че премиерът акад. Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерския съвет днес във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, съобщиха от правителствената пресслужба.