/ БГНЕС
С вой на сирени на линейки и духова музика беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Тази година „Денят на спасението” минава под знака на COVID-19. Пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, цветя и венци поднесоха здравният министър Костадин Ангелов, шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС Иван Маджаров, председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, представители на МО, НЗОК, БЧК и други официални лица.

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

Има още един случай на починал лекар с COVID-19 от Ямбол. Бройката става 7. Използвам и днешния момент да призова, чрез вас всички български граждани да бъдат максимално отговорни както към себе си, така и към всички техни близки, особено ако имат такива които са в напреднала възраст, над 65 години, които са с хронични заболявания. Ако имат близки медици нека мислят и за тях“, каза проф. Костадин Ангелов и благодари на всички, които работят на първа линия и са спомогнали да бъде преборена епидемията.

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

Той увери, че ситуацията в страната е под контрол.

Всички огнища, които са възникнали са санирани. Нямаме притеснения по отношение на невъзможност на лечебни заведения да се справят с тази ситуация по отношение на легловия фонд, нямаме и липса на лични предпазни средства и консумативи“, коментира здравният министър.

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

Директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски каза, че денят се отбелязва от 2005 година и че днес ще връчат на над 45 доброволци и дарители признателни адреси за това, че са помогнали в един тежък момент за нацията. Той изрази почитта си към жертвите на COVID-19.

„Те отдадоха живота си, за да спасяват други животи. Това е покъртително за мен. Такива саможертви са много редки в нашия живот. И тази година нашата особена почит е именно към тях“, каза Мутафчийски за жертвите на пандемията.

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

Денят на спасението ВМА
БГНЕС

БГНЕС