Главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира пред NOVA полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите миналата година и заяви, че до дни се очаква да има резултати от нови проверки, назначени на служители на МВР. 

Бяха разпоредени нови проверки по скандалния случай със заповед на министъра, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още около 11 служители, които дотогава не бяха установени. Спрямо тях по отношение на този инцидент има дисциплинарни производства, които са на приключване, и спрямо поведението на всеки един от тях по случая ще бъде взето съответното дисциплинарно наказание. Ще бъде приключено до дни това. Става дума за използване неправомерно на физическа сила, помощни средства, превишаване на правомощията", коментира Тодоров. 

Комисията за полицейско насилие показа неизлъчвани записи от протестите (ВИДЕО)

По думите му причините са комплексни. "От една страна липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от страна на ръководителите, водещи мероприятието и недобър инструктаж на служителите. Пряко нареждане дали е имало се установява в хода на тази проверка и всеки един по веригата ще получат наказания според тежестта на провиненията. Наказанията са забележка, порицание, неизрастване в длъжност или уволнение“, допълни Тодоров.

„Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение”, добави главният секретар на МВР.

След новия арест на Венци Боксьора: Бившата му съпруга говори за него (ВИДЕО)

Главният секретар коментира и скандалния случай с Венци Боксьора. Той бе задържан два пъти през последните дни. Причината - много оплаквания за тормоз, насилие и заплахи срещу хора в Световрачене

"Има данни, че Венцислав Дамянов, по прякор Боксьора, е бил пазен от полицията като свидетел, предстои проверка, заяви още главният секретар на МВР след новия арест и новото обвинение за хулиганство за Дамянов. „Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората”, допълни той.

„Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема, ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

Рашков: Отстраних началника на 2-о РУ заради Венци Боксьора

Заради скандалния казус началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност. Заместник-началникът на СДВР Мариан Билалов пък подаде оставка.

Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров.

Той изрази радостта си, че хората по-спокойно подават сигнали и съдействат на полицията.

Рашков: Няма да позволя името ми да бъде опетнявано от пехливан политици

По повод наближаващите избори 2 в 1 на 14 ноември главният секретар заяви, че вече има няколко сигнала за купуване на гласове, образувани са две досъдебни производства. Установени за различни начини за търговия с вот.

„Предлагат се дърва за огрев, махане на версиите от магазините, в които социално слаби пазаруват, изобретателни са хората. Има случаи на погасяване на вноски във фирми за бързи кредити на хора, които просрочват задълженията си. Един глас се търгува между 40 и 100 лв., зависи от региона”, разкри Тодоров.

Над 100 са досъдебните производства след изборите през юли. По статистика от тези сто половината са за една партия, 1/3 за друга партия, за останалите партии имало по 1-2 досъдебни производства.