Парламентът проведе извънредно заседание във връзка с публикуваните кадри с насилие над протестиращи през лятото миналата година.

Парламентът реши единодушно главният прокурор да им представи доклад за разследването на полицейското насилие. "За" решението гласуваха 167 народни представители, без нито един "против" или "въздържал се". Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август. Той трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г.

Кубинки на парламентарната трибуна: Депутатите се извиниха на битите от полицията протестиращи

В Народното събрание присъстваха младежите, върху които е упражнено насилие - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова по покана на председателя на НС Ива Митева. Депутатите станаха на крака и откриха заседанието с аплодисменти за младежите. Парламентът осъди в декларация бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани през миналата година и се извини на жертвите.

БТА

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на изслушването си пред депутатите посочи, че вече е създадена работна група в МВР, която да проверява полицейското насилие по време на протестите, за да се установят всички униформени, които са превишили правата си. По време на дебатите покрай изслушването на Рашков, Арман Бабикян извади на парламентарната трибуна чифт полицейски кубинки.

Комисията за полицейско насилие показа неизлъчвани записи от протестите (ВИДЕО)

"Дали полицейският ботуш на властта е по-висок от иконата, която сте сложили вкъщи? Дали този ботуш е по-висок от свободата?! Може да не го казвате, но си мислете, докато се молите пред иконата. Защото България не може винаги да се връща назад и да се оправдава с това. Трябва да вземем решение дали искаме да вървим напред", заяви Бабикян.

Бабикян кубинки
БТА

"Виждаме на кадрите, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята. Има някои от тях, които не мърдат. Един от пострадалите младежи е загубил съзнание. Това за юристите знаят какво означава - това е състояние, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е установено с експертиза - къде е наказанието по НК? Единият полицай - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка", подчерта Бойко Рашков.

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

Рашков видя връзка между главния прокурор Иван Гешев и полицай на протеста. "Единият от полицаите очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и е постъпил на работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита ", смята вътрешният министър.

"Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояха да се разкрие цялата истина за полицейското насилие на протестите. Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" заяви, че истинските виновници за упражненото насилие са нагоре. "Началниците на служби, министри и Бойко Борисов. Никой не мисли че полицаите са взели решение сами", коментира той. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната група ще подкрепи проекта на декларация срещу полицейското насилие в хода на протестите.

Депутатите поискаха и оставки - двамата вътрешни министри от правителството на "Борисов 3" - Младен Маринов и Христо Терзийски да поемат отговорност и да напуснат ГЕРБ.

Младен Маринов и Христо Терзийски
БТА

"Вие, като партия може да ги отстраните, те ако имаха някакви морални устои, щяха сами да се махнат", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ", обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.

Маринов и Терзийски не направиха коментар за поисканите им оставки.