/ БТА
Парламентът реши единодушно главният прокурор да им представи доклад за разследването на полицейското насилие. "За" решението гласуваха 167 народни представители, без нито един "против" или "въздържал се".

Предложението бе внесено от "Демократична България", БСП за България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август. Той трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г.

В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

ИТН и ИБГНИ настояват да се разкрие цялата истина за полицейското насилие на протестите

"Става дума за общо усилие, защото проблемът не е просто в нарушение на правилата от полицаи, а защото го направиха в изпълнение на политическа поръчка, охранявайки една власт, включително и тази на Главния прокурор", изтъкна председателят на ПГ"Демократична България" Христо Иванов, цитиран от БТА.

И добави, че проблемът е системен, България е под поредното наблюдение от Европейския съд за правата на човека. "Ако се твърди,както прави Иван Гешев, че има следствена тайна, тази тайна, може би, се използва като начин да се "покрият " нещата от Народното събрание, коментира Иванов. Има начин Гешев да не идва в НС - да си подаде оставката, обяви председателят на ПГ ДБ.