/ Комисия за полицейското насилие
"Искаме да знаем, защо бяха използвани сили и средства, надвишаващи в пъти опасността и рисковете в конкретната оперативна обстановка, искаме да знаем кой издаде разпореждането за употреба на сълзотворен газ, с който обгазихте дори и лекари от бърза помощ." За това настоя зам-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева в началото на парламентарното изслушване на Бойко Рашков по повод битите младежи.

Тя коментира че на протестите е имало лица, които са се движели сред протестиращите, "снабдени с различни средства за провокиране на напрежение и конфликт".

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

"Това бяха хора, дошли на площада с предварителни инструкции, какво и как трябва да се случи. Някой знаеше, че тази жерава има нужда от малък полъх, за да лумне и се възползва. Въпросът е кой и защо", запита Василева и изтъкна, че е важно отговорът да дойде от страна на българските институции.

Виктория Василева ИТН
БТА

"Единствената вина на тези хора, че са млади, образовани и милеят за родината си, те затова бяха на площада", каза още тя и допълни, че за да "измият срама от челото си този път трябва да отидат до края и виновните да бъдат разкрити и наказани".

Част от битите младежи бяха на балкона парламента, откъдето наблюдаваха изслушването на вътрешния министър по темата за полицейското насилие.

участници в протеста
БТА


"Цвети, Жоро, Евгени, може би тук трибуната е различна от тази на площада", обърна се Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" към тях. Самият той бе съорганизатор на протестите миналото лято като част от "Отровното трио".

"Това не са обичайните жертви на полицейско насилие, те не просто оцеляха - те победиха", каза Николай Хаджигенов и допълни, че именно тези младежи са свалили "диктатурата на Борисов".

Виктория Василева ИТН
БТА

"Филмчето от комисията показва ужасяващите факти, че управлението на режима Борисов няма аналог в ЕС.Ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си", посочи депутатът. 

Хаджигенов бе категоричен, че истинските виновници за упражненото насилие са нагоре. "Началниците на служби, министри и Бойко Борисов. Никой не мисли че полицаите са взели решение сами", коментира той.

Прокуратурата: Всички кадри от полицейското насилие са изследвани по надлежния ред

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната група ще подкрепи проекта на декларация срещу полицейското насилие в хода на протестите.