Главният прокурор Иван Гешев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да си подадат оставките заради полицейското насилие на антиправителствения протест от 10 юли миналата година. Това мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в живо включване в своята Facebook страница по повод разпространените кадри от миналогодишните протести на насилие от страна на полицейски служители. Видеозаписите бяха показани от Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме" в парламентарната комисия, която се занимава с разследването на случаи на полицейско насилие над протестиращи.

"Беше мачкана българската свобода, достойнството на гражданите, на младежите и техните мечти и надежди за достойно бъдеще. Това стана под прозорците на Министерския съвет", коментира той.

Комисията за полицейско насилие показа неизлъчвани записи от протестите (ВИДЕО)

"Операцията по изтръгване на свободата от българските граждани, както разбрахме от работата на НС, беше съпровождана от подслушване под претекст за "държавен преврат" на стотици хиляди българи", посочи Иванов.

"Този материал и фактология бяха крити една година. Към този момент Младен Маринов е бил министър на вътрешните работи, сега в българския парламент от ГЕРБ. Христо Терзийски също, тогава беше шеф в "Национална полиция" и след това беше издигнат до поста министър, защото беше готов да окървави българските полицаи", заяви той.

Иво Мирчев: „Има такъв народ“ трябва да излязат от политическия си пубертет

Ще се направи всичко възможно виновните за полицейското насилие над протестиращи преди година да си поемат отговорността, посочи Иванов.

„Тук не става дума за това, че група полицаи са си изпуснали нервите. Става дума за част от една целенасочена, политически поръчана и политически и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани“.

Иванов настоява освен Гешев и Борисов, отговорност да понесат бившите министри на вътрешни работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и полицаите от кадрите.