Прокурор Вероника Трифонова отговори пред NOVA задочно на министър Бойко Рашков. Тя обясни, че преписката по случая с полицейското насилие е била прекратена.

"Прокурорът, който е направил това, сега е член на Европейската прокуратура", посочи Рашков. Трифонова обясни, че е образувала дело за полицейско насилие и то не е било прекратено изцяло, а само по отношение на двама потърпевши от общо трима.

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

"По материалите от тази проверка съм образувала досъдебно производство за причинено разстройство на здравето, лека телесна повреда на едно от лицата Евгени Марчев от полицейски орган. За другите двама потърпевши за тях действително е постановен отказ поради причината, че на кадрите, които бяха налични по преписката спрямо тях няма заснети удари", заяви прокурор Трифонова.

Трифонова, която вече е европейски делегиран прокурор, отхвърли обвиненията, че е получила новата си работа заради прекратените преписки. Казва, че преди да бъде назначена, е минала през сериозен кастинг.

"Има някакво внушение като връзка за събитията. В моя случай беше сформирана и една група от шестима европейски прокурори, пред които съм представила писмени отговори на въпроси, а след това се явих и на интервю на английски език и едва след това бях одобрена".

Тя се кандидатира за европейски делегиран прокурор в началото на годината от най-ниското ниво - районна прокуратура. През февруари ВСС реши да изпрати кандидатурата й за одобрение на Лаура Кьовеши.

Кубинки на парламентарната трибуна: Депутатите се извиниха на битите от полицията протестиращи

"Може би най-интересният за мен кандидат, който представляваше изненада, е колежката Вероника Бориславова Трифонова, която нямах честта да познавам. Но ще кажа най-откровено, че се представи много стегнато, много въздействащо, супер презентация", категоричен е главният прокурор Иван Гешев.

Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев беше категоричен по друг въпрос - прокурори няма да явят за изслушване във временната парламентарна комисия за полицейско насилие.

"Наблюдаващ прокурор по неприключило досъдебно производство или приключило не може да се явява в парламентарна комисия и да разяснява какви действия са извършени по разследването и защо той е преценил да извърши дадени действия по самото досъдебно производство.  Ние не твърдим, че актовете и действията на прокуратурата са безконтролни. Контролът е единствено и само съдебен или инстанционен", подчерта Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Делото срещу протестиращите е  за организирана престъпна група с цел преврат, но то все още е на етап разследване.

Прокурор Вероника Трифонова изпрати писмена позиция до медиите по повод изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание. 

"Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили.“

Софийска районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт, посочиха и от ведомството в писмена позиция. 

Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а задължение на държавата е да осигури безпрепятственото й осъществяване. Отстояването на независимостта на съдебната власт може да гарантира изпълнението на служебните ни задължения само в съответствие със закона и вътрешното ни убеждение.
Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори.

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори".
NOVA