/ БТА
Депутати осъдиха в парламента проявите на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. Поискани бяха и оставки на двамата вътрешни министри от правителството на "Борисов 3" - Младен Маринов и Христо Терзийски. Те от своя страна не дадоха обяснение за поисканите им оставки, но посочиха, че публикуваните записи никога не са били укривани. 

Кубинки на парламентарната трибуна: Депутатите се извиниха на битите от полицията протестиращи

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ" заяви, че днес българският парламент е свършил работата на българската прокуратура. По думите му от дебатът в зала са станали видни ясни доказателства, че в българската полиция има "садисти", а това означавало, че няма никакъв филтър към назначаването на хора в полицията. Той призова двамата вътрешни министри в правителството на "Борисов 3" да подадат оставка и посочи, че който не изпитва чувство на емпатия е социопат и каза, че двама от тези социопати са в тази зала, визирайки двамата вътрешни министри.

"Вие, като партия може да ги отстраните, те ако имаха някакви морални устои, щяха сами да се махнат", каза Йорданов, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.

Прокуратурата: 4 служители на МВР са с повдигнати обвинения за насилието по време на протестите през 2020 г.

"Не можахте да кажете на младите хора, че съжалявате, че ги пребиха, хвърлете си оставките сега и запазете вашето достойнство и това на партията, която представлявате", обърна се от трибуната Антоанета Цонева от ПГ "Демократична България" към бившите вътрешни министри и настоящи депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски.

"Искате да повярваме, че Борисов, Маринов, Терзийски, не сте виждали този запис, че можете да ни излъжете тук групово, вие сте виждали и прикривали този запис - излезте отпред и кажете "извинявай", "оставка", продължи тя.

Прокуратурата: Всички кадри от полицейското насилие са изследвани по надлежния ред

Младен Маринов и Христо Терзийски от своя страна дадоха своята гледна точка в кулоарите на парламента.

„Искам да се извиня, съжалявам за тази случка, която ни стана достояние, за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства
“. Това заяви пред журналисти в парламента Маринов по повод на видеозаписа от охранителна камера на НСО от 10 юли 2020 г., на който се вижда полицейско насилие над протестиращи. Тогава Маринов е министър на вътрешните работи.

"Като полицай и като човек не допускам такива действия", допълни Маринов. Той обясни, че на 10 юли вечерта е назначил проверка, след като са му станали известни видеоклипове, "заснети от протестиращи, вероятно, на които се виждаше някакво движение, някакво насилие".

Той добави, че записите не са били укривани, приобщени са към дисциплинарното производство и са изпратени на прокуратурата.

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

„Днес г-н Рашков потвърди това, което аз ви казвам. Записите не са укривани, иззети са по реда, те са приобщени към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетентност в прокуратурата. Това е, което налага и позволява законовият ред. Пак повтарям - тези записи не са укривани”, обясни бившият вътрешен министър Младен Маринов, който призова казусът да не изважда от общественото внимание множеството случаи на тежко пострадали полицаи.

"Нека и те бъдат толкова силно във вашия фокус, колкото и този случай", допълни той.

„Аз съм изключително доволен за това, че Младен Маринов и аз вече станахме обект на атаката за полицейското насилие. Ние, в качеството си на политически фигури, сме доволни от това нещо. Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели. Особено, когато предстои началото на нова предизборна кампания. Част от лидери на политически сили са народни представители, благодарение на използването на тези протести. Може би има средства и начини, по-добри от прашката, да се прави предизборна кампания”, допълни бившият силов министър Христо Терзийски.

Двамата депутати не дадоха никакво обяснение за поисканите им оставки. 

Главният прокурор трябва да внесе в парламента доклад за полицейското насилие над граждани


Междувременно пред БНТ Младен Маринов и Христо Терзийски заявиха, че всички полицаи, които са на тези записи, са понесли своята дисциплинарна отговорност. Заявиха още, че те самите са готови да понесат своята отговорност, ако тя бъде доказана в съда.

"Още тогава получих кадри, които най-вероятно бяха заснети от протестиращи и бяха в социалните мрежи. Именно заради тези кадри разпоредих да се извърши проверка. Знаете, че 14 дена след това подадох оставка, но както на всички става ясно, тази проверка е извършена. Запознати са всички компетентни институции. Наказанията на служителите са потвърдени в съдебно заседание и продължава разследване", каза Маринов.

"Изолираните случаи на полицейски нарушения не могат да се слагат под общ знаменател за цялата полиция. Нека бъдем отговорни, защото полицията винаги е необходима във всеки един момент да бъде дееспособна, какъвто период идва сега в момента", допълни той.

"Ние сме насреща, така че всеки, който е нарушил по някакъв начин законите на България, трябва да понесе своята отговорност", каза от своя страна Христо Терзийски - бивш министър на вътрешните работи.