Неспазването на санкциите на САЩ може да имат тежки последствия за банковата система. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушване в комисията „Магнитски”.

"БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове във вътрешните правила на банките. Тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат", заяви Радев пред депутатите.

Асен Василев: Има вероятност да има още лица, включени в списъка „Магнитски“

Той даде пример с латвийска банка, която е била включена в списъка през 2018 г. заради това, че не спазвала американски санкции свързани със Северна Корея.

"В рамките на 10 дни банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките", обясни още главният гуверньор.

Той съобщи още, че кредитите на лицата в двата списъка общо възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева.

"Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%, обяви Радев. Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система", подчерта Радев.

Парламентът създаде временна комисия заради закона „Магнитски“

"Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки", категоричен бе управителят на БНБ.
БГНЕС