/ БГНЕС
Преподавателите и съучениците на Йоан Матев са предполагали, че именно той е издирваното момче във връзка с убийството на Георги в Борисовата градина, но никой не се обадил в полицията.

До12 години затвор за Йоан Матев, ако го признаят за виновен за убийството в Борисовата градина

Това стана ясно за пореден път, след днешното заседание в съда, на което отново бяха разпитани свидетели. Сред тях беше една от преподавателките на Матев, която разказа, че убийството е обсъждано в часовете и е говорено, че именно Йоан е момчето от разпространеното видео, заснето в близост до Борисовата градина.

От разпита и стана ясно още, че няколко седмици след убийството на Георги директорката на училището, в което е учел Йоан, е поискала персонално специална бележка за извинение на отсъствията на Матев на 2 юни.

Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му

Йоан Матев е обвинен за убийството на 16-годишният Георги Игнатов в Борисовата градина, което се случи на 2 юни 2015 г. Братът на Йоан Марсел Матев беше ключов свидетел по делото. След като година и половина полицията не успя да разкрие престъплението именно Марсел отведе разследващите до оръжието, с което е бил убит Георги. В показанията си Марсел разказал, че брат му е признал, че е убил 16-годишното момче.

Защо ключов свидетел по делото срещу Йоан Матев отказа показания и какво следва?

Преди около месец обаче Марсел Матев се възползва от правото си по закон да се откаже да свидетелства, ако може да уличи в престъпление свой роднина. Другите свидетели по делото са съученици, преподаватели и познати  на Матев, както и близки и познати на Георги.

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него

Днес в заседателната зала за втори път беше разпитана приятелката на убитото момче Лора Крашевска. Изслушана беше и  Стефания Коларова, която е била ученичка в училището на Йоан. Именно тя се свързала с приятел на Лора, за да му каже, че всички в училище говорят, че човекът  от клипа, разпространяван от  медиите и в социалните мрежи, в който се вижда как момче се отдалечава от мястото на убийството на Георги,  е Йоан.

Приятелката на Георги: Взирах се в лицата на хората, търсейки убиеца му

Съмненията били възникнали след рязка промяна във външния вид на Матев. Въпреки че според показанията на повечето съученици на Йоан, те са били почти сигурни, че именно той е търсеното от полицията момче, никой не се обадил и не съобщил за предположенията си.

Йоан Матев иска да завърши образованието си

Освен учениците обаче учителите също подозирали, че на клипа е Матев. Днес беше разпитана и една от неговите преподавателки, която попитала защо ѝ показват Йоан в момента, в който видяла кадър от видеозаписа.

Продължават да търсят убиеца на Георги от Борисовата градина (ВИДЕО)
netinfo

Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си

И така въпреки, че дълго време всички предполагали, че са разпознали момчето от видеото правилно, никой не се осмелил да потърси полицията. Три години след убийството на Георги в заседателната зала все още се разпитват свидетели, като част от тях вече са колебливи за показанията, които са дали при първоначалните си разпити.