Йоан Матев
Йоан Матев / БГНЕС
Ключов свидетел по делото срещу обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, се отказа от показанията си. Пред съда днес братът на Матев Марсел отказа да свидетелства, с което постави под въпрос доказателствата срещу Йоан. Адвокат Марин Марковски обясни пред Дарик, че по закон Марсел има право да не свидетелства заради роднинството си с подсъдимия. Той допълни, че всички разпити и показания на брата на Йоан вече няма стойност по делото.
 
Йоан Матев е обвинен за убийството на 16-годишният Георги Игнатов в Борисовата градина, което се случи 2 юни 2015 година. Братът на Йоан - Марсел Матев, беше ключов свидетел по делото. След като година и половина полицията не успя да разкрие престъплението именно Марсел отведе разследващите до оръжието, с което е бил убит Георги.

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него
 
В показанията си Марсел разказал, че брат му, му е признал, че е убил 16-годишното момче. Днес в заседателната зала Марсел Матев се възползва от правото си по закон да се откаже да свидетелства, ако може да уличи в престъпление свой роднина. Адвокат Марин Марковски обясни пред Дарик, че това означава, че всички разпити и показания на брата на Йоан вече няма стойност по делото.
 
„След като той е отказал да дава показания, съдът следва да приеме, че няма как да е свидетел той и няма право му чете показанията. Роднините могат да отказват да дават показания. Дори когато веднъж са ги дали, могат да се откажат по-натам да бъдат свидетели и те губят качеството си на свидетел. Могат да се четат само показанията на свидетел, който е дал показания, различни, или се е отказал. Но те когато са роднини и се откажат, губят качеството на свидетел. Те не са свидетели вече. Съдията вече може да реши нещо друго“, посочи Марковски.

Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му
 
От прокуратурата обаче многократно уверяваха, че има достатъчно други доказателства срещу Йоан, макар и те да са косвени. Марковски обясни, че ако няма сигурни и точни доказателства по делото, освен показанията на Марсел, от които той се отказа днес, няма как Йоан да бъде осъден.
 
„Само косвени доказателства не са достатъчни, за да бъде осъден. Трябва да са много, да са категорични, да са ясни, недвусмислени. Ако не са така нещата, трябва да го оправдаят момчето и да се прибира“, допълни адвокат Марковски.

По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК
 
По делото са разпитвани и други свидетели, основно съученици на Йоан. Днес един от съучениците на подсъдимия Георги Начев отрече част от показанията си. Дълго време след убийството в медиите и социалните мрежи се разпространяваше клип, в който се вижда как момче се отдалечава от мястото на убийството. Полицията призоваваше всички, които имат информация за него да съобщят на органите на реда. По време на разследването Начев е казал,  че е категоричен, че момчето от разпространявания клип е Йоан. Днес обаче той отрече да е познал момчето от видеото. В заседателната зала стана ясно, че Начев е искал да се види с майката на Матев преди да свидетелства днес. Причината за исканата среща обаче така и не се изясни. Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев ще получи наказание от 5 до 12 години лишаване от свобода, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.