/ БГНЕС, архив
Братът на Йоан Матев, който е обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина преди близо три години, отказа да свидетелства срещу него, съобщава NOVA. В петък в Софийски градски съд продължиха разпитите по делото срещу Матев.
 
Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му

16-годишният Игнатов бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Повече от година и половина след убийството - през февруари 2017-а, за него бе задържан 19-годишният Йоан Матев. Разследващите обясняват, че към Йоан сочат резултатите от съдебни експертизи, както и свидетелски показания. Сред тях са и тези на брат му, който заявил, че Йоан му признал за стореното и посочил къде е оръжието на убийството, намерено в близост до местопрестъплението.

По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда през ноември. Според него Матев забелязал Игнатов случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, Йоан решил да нападне Георги. Нанесъл му удар с нож, който обичайно носел в себе си. Според обвинението той е направил това "по особено мъчителен начин", а след това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Граждански искове за 400 000 лв. за убийството в Борисовата градина

Процесът срещу Матев започна през февруари. Майката и бащата на Георги са частни обвинители. Съдът допусна гражданските им искове общо за 400 000 лв. обезщетение за причинените болка и страдание.