/ БГНЕС
Граждански искове за 400 000 лв. за убийството в Борисовата градина
96282
Граждански искове за 400 000 лв. за убийството в Борисовата градина
  • Граждански искове за 400 000 лв. за убийството в Борисовата градина
Съдът отказа да гледа при закрити врата делото срещу обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев. Защитата отправи искането с мотива, че материалите по делото съдържат класифицирана информация.
 
Стартира процесът срещу Йоан Матев за убийството на Георги в Борисовата градина

Съдът постанови още Матев да бъде преместен в Централния софийски затвор. Причината - влошено здравословно състояние и изтичане на законовия срок, в който той може да бъде държан в следствения арест. Допуснати бяха и граждански искове от родителите на убития Георги Игнатов в размер на 400 000 лева.
 
15-годишният Георги Игнатов бе намерен мъртъв, с прободна рана от нож, на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Преди година като основен заподозрян по случая бе задържан тогава 19-годишният Йоан Матев. Към него сочеха много свидетелски показания, както и резултатите от няколко експертизи.
 
Йоан Матев с регистрация за кражба година преди убийството на Георги

Според Иван Томов - един от тримата адвокати на Матев, обаче, сред доказателствата имало и такива, придобити чрез специални разузнавателни средства. Те съдържали класифицирана информация и трябвало да се гледат при закрити врата. "Нямаме никакви притеснения за публичността на процеса, дори смятаме, че помага. Защото трябва да се изясни фактологията по делото", заяви Томов.

Според съда обаче държавната тайна щяла да оцелее въпреки откритите заседания. Без уважение остана и искането делото да бъде върнато на прокуратурата, тъй като Матев не получил материалите и доказателствата в срок.
 
До12 години затвор за Йоан Матев, ако го признаят за виновен за убийството в Борисовата градина

Съдът обаче постанови той да бъде преместен в Централния софийски затвор. Причината - законовият срок, в който може да бъде държан в ареста вече е изтекъл, а Матев имал здравословни проблеми, обясни Иван Томов.

"Има оплаквания и считаме, че преместването му в затвора е съотносимо към закона, второ, е съотносимо и с оглед на полагане на медицински грижи за здравословното му състояние", обясни защитникът.
 
По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК

Успоредно с делото съдът допусна да се гледат и два частни граждански иска от родителите на убития Георги. И двата иска са за нанесени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева. Родителите ще бъдат призовани и като свидетели на следващото заседание. Общият брой на всички свидетели е над 30.
 
20-годишният Матев е съден като непълнолетен, тъй като е бил на 17 по време на убийството. Ако бъде признат за виновен може да получи между 5 и 12 години затвор.