Йоан Матев
Йоан Матев / БГНЕС
Очаква се Софийският градски съд да даде старт на процеса срещу Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов, съобщава БГНЕС.

16-годишният младеж бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Йоан Матев с регистрация за кражба година преди убийството на Георги

Повече от година и половина след убийството - през февруари 2017-а, за него бе задържан 19-годишният Йоан Матев. Разследващите обясняват, че към Йоан сочат резултатите от съдебни експертизи, както и свидетелски показания. Сред тях са и тези на брат му, който заявил, че Йоан му признал за стореното и посочил къде е оръжието на убийството, намерено в близост до местопрестъплението.

Полицай на годината разкрил убийството на Георги в Борисовата градина

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда през ноември. Според него на 2 юни 2015-а Матев забелязал Игнатов случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, Йоан решил да нападне Георги. Нанесъл му удар с нож, който обичайно носел в себе си. Според обвинението Матев е направил това "по особено мъчителен начин". Били засегнати жизненоважни органи на Георги и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на момчето.

Йоан Матев
БГНЕС


По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК

След това Йоан избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Апелативният съд остави в ареста Йоан Матев

През есента на Матев бе определена най-леката мярка за неотклонение „подписка” от първоинстанционния съд, но след протест на прокуратурата Апелативният съд го остави под стража.

Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му

В края на декември 2017 г. делото не успя да тръгне, тъй като адвокатите на Матев поискаха време, за да уточнят защитата. Родителите на убития Георги Игнатов се конституират като частни обвинители, а исковете им срещу Йоан Матев са в размер на 400 000 лева.

До12 години затвор за Йоан Матев, ако го признаят за виновен за убийството в Борисовата градина

Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи до 12 години затвор.