Проведе се съвместно учение на Гранична полиция и военните, което наложи временно затворяне на граничния пункт "Кулата". За провеждането на „Граница 2016" настоя премиерът Бойко Борисов преди празниците.

Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на България, напомня Нова телевизия.

Вижте оценките за учението на премиера, вътрешния министър и началника на отбраната

В учението край българо-гръцката граница се включиха над 400 души, 50 единици лека бойна техника, 3 хеликоптера. Сред тях има гранични полицаи, военни и хора от "Червения кръст". Бяха проиграни общо пет кризисни ситуации, сред които изцяло затваряне на граничния пункт, поради нелегално преминаване на лица. Показано беше и как се действа при ранен човек, който търси убежище.

"Ние сме напълно готови да реагираме дори при най-тежката ситуация за нелегално преминаване на българската граница", похвали учението вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Стиковката и общото желание да си защитаваме границата, го има в личния състав, за което им благодарих. Най-лошият сценарий е в Брюксел в понеделник отново да не излезе с решение. Искаме Гърция да си стъпи на задълженията и да ги спазва. Ако искат, да им пратя нашия БОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите", коментира премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Ако Гърция иска, мога да пратя ГДБОП и ДАНС и за ден ще приключат с трафикантите

Около 1200 военни имат готовност да бъдат дислоцирани на границата, ако има нужда от тяхната помощ при съвместна акция с "Гранична полиция". Това се прави, защото има опасения, за промяна на т. нар. "Балкански маршрут" на бежанците. Ако граничният пункт "Идомени" бъде затворен, логично е да се предположи, че част от бежанският поток би тръгнал и към България.

Във връзка с планираното съвместно учение в рамките на час в събота се наложи временно затваряне на ГКПП "Кулата" за преминаване на коли и камиони. Пунктът бе отворен малко след 12.00 часа.

Източник: Novanews.bg