Борисов доволен от учението Граница 2016
Борисов доволен от учението Граница 2016 / БГНЕС

Като много добра определи министър-председателят Бойко Борисов стиковката между МВР и въоръжените сили, Гранична полиция, жандармерията, както и Военновъздушните сили и бригадите, взели участие в съвместното учение "Граница - 2016", което наблюдава в района на ГКПП-Кулата. С него се цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск, съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Няколкостотин души са дислоцирани в момента - над 400 са от армията и от жандармерията и полицията, съобщи той на брифинг пред журналисти след края на учението. Те ще стоят постоянно тук. Разиграха всички възможни варианти, които на няколко километра оттук вървят за наше най-голямо съжаление, отбеляза премиерът. Проиграни са местата, диги и всички възможни места, които могат да се заобикалят от нелегалните мигранти, уточни той.

Учение на "Гранична полиция" и военните затвори ГКПП "Кулата" за час

В понеделник, каза Бойко Борисов по повод предстоящия Европейски съвет, отново ще защитя позицията си, която от много месеци отстоявам, и между другото съм вече оптимист, защото и Туск ми е изпратил писмо, което ме прави оптимист, а и вчерашните изказвания на френския президент и канцлера на Германия показват, че този съвет трябва да вземе решението, което съм го предлагал многократно. А то е - да се възстанови Шенген, терминът нелегални мигранти да си бъде такъв, какъвто е по закон, сиреч това не може да е да толерираме нарушенията на закона.

Пропускането, по думите на премиера, може да става само през официалните контролно-пропусквателни пунктове. След като се вземат отпечатъци, след като се направи медицинско обслужване и имаме потвърдена дестинация, където биват желани, тогава ще пропускаме мигранти, добави Борисов. И се надявам в понеделник това да го защитим, посочи още българският премиер.

За кратко време са изградени лагерите в полеви условия за силите, които ще се грижат за опазването на границата, ангажирани са и хотели в района, отбеляза още премиерът. "Неслучайно тук са и областният управител на Благоевград, кметовете на общините Петрич, Сандански, Кресна, и за да успокояват населението, и за чисто тилови задачи, които са възложени на местните власти, за да помагат на граничарите, жандармеристите и останалите, които пазят границата и държавата, каза Борисов, като отбеляза, че те са ресурсно осигурени. Радвам се, че пилотите имат всичко, което преди години, за съжаление не са имали, каза още той. Имаме финансови възможности, знаете, февруари месец някъде около 260 млн. лева сме на плюс, така че с каквото трябва ще подсигурим тилово нашите части", допълни Борисов.

Поне половината от участниците в днешното учение - личен състав и техника, ще останат в района на границата, каза още премиерът. Има дислоцирани части край Благоевград и в района, които могат бързо да се пренесат при нужда на границата и няма смисъл според него да се държат хората на палатки и да се уморяват.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че основната цел на днешното учение "Граница - 2016" е била в реална ситуация да се види разположението на силите, как се изпълняват основните задачи и най-важното - как се координират усилията между армията, националната полиция, Гранична полиция и жандармерията в една ситуация, която е нова в момента.

"Оттук-нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо, каза министър Бъчварова. Това, което видяхме в рамките на един час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни, включително оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността на нашите служители. Премиерът имаше възможност да даде оценка. Мисля, че на базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвиваме нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме, дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти", заяви министър Бъчварова.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов подчерта, че взаимодействието на военните с колегите от МВР е отлично. "Това, което свършиха момчетата от армията, го оценявам като добро, каза той. Мисля, че беше осигурена достатъчно техника, в битово отношение колегите са осигурени максимално добре. Вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене, на едно прекрасно ниво така, както беше обещал премиерът. Бяха осигурени необходимите финансови средства. Мисля, че оттук-нататък има какво да се върши и това е само началото. Продължаваме с колегите от МВР и ще направим всичко възможно да взаимодействаме по начина, по който се иска от нас", заяви генерал Попов.

На учението днес присъстваха също главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, представители на местната власт. Отсъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев, както обясни премиерът Бойко Борисов е заради отдавна плануван отпуск на този ден.

Източник: БТА