Всички ученици в областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен ще започнат присъствено втория учебен срок от днес. Те ще влязат в клас след изследване за COVID-19 с познатите вече щадящи тестове с проба от слюнка, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Без тестване могат да са на училище притежателите на зелен сертификат - документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В кои области учениците ще започнат втория срок присъствено


В цялата страна при същите условия - тестване или зелен сертификат, продължава присъственото обучение на децата от началните класове - от първи до четвърти клас.

В областите Бургас и Стара Загора всички ученици от пети до 12-и клас ще имат занятия в електронна среда през тази седмица. В останалите 22 области вторият срок ще започне онлайн за отделни випуски от прогимназиалния и гимназиалния етап. В областите Добрич, Кърджали и Хасково някои класове ще учат от вкъщи само в отделни общини. Останалите ще се в клас.

В София учениците от първи до шести клас, а също от осми, девети и 11-и клас ще започнат втория учебен срок присъствено. През цялата седмица учениците от седми, десети и 12-и клас клас ще имат онлайн занятия. Решението е на столичната Регионална здравна инспекция /СРЗИ/ заради достигната 14-дневна заболяемост от над 2000 на 100 000 души.

Присъственото обучение в софийските училища ще е при тестване на учениците един път в седмицата. Осигурени са достатъчно щадящи тестове с проба от слюнка за цялата страна.

Дали обучението на ротация в София ще продължи и след 13 февруари, зависи от епидемичната обстановка и от решението на СРЗИ.

Режимът на обучение - присъствено или от разстояние, се определя на локално равнище със заповед на Регионалната здравна инспекция. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти.
Според националния план за справяне с пандемията едни и същи ученици не могат да учат онлайн повече от една седмица без прекъсване, информират от МОН.